Romanița, una din femelele zimbru care au ajuns luna trecută în comuna Armeniș, unde învață să trăiască în sălbăticie, a adus pe lume primul pui.
Pe 17 mai, la Armeniș, în Caraș Severin, au ajuns 17 zimbri de la diverse centre de reproducere din toată Europa. Animalele au fost aduse în cadrul unui program implementat la noi de WWF România, și care își propune ca în câțiva ani să populeze Munții Țarcu cu zimbri care să trăiască în sălbăticie.
Una din femelele care au ajuns la Armeniș provine din rezervația de la Hațeg. Aceasta era gestantă, iar vineri după-amiaza a adus pe lume primul ei bebe-zimbru. Momentan îngrijitorii animalelor nu au putut stabili sexul puiului. Reprezentanții WWF România au anunțat că vor cere sprijinul prietenilor de pe Facebook, pentru a-i alege acestuia un nume, în perioada următoare.
În toamna acestui an zimbrii vor avea acces dincolo de zona împrejmuită și vor deveni primii care trăiesc în sălbăticie, în Carpații Meridionali, din secolul al XVIII-lea încoace. Locul care va fi populat cu zimbri face parte din situl Natura 2000 Munții Țarcu, o zonă sălbatică ce se întinde pe nu mai puțin de 59.000 de hectare.
Pentru început, zimbrii de la Armeniș stau într-o zonă de aclimatizare de aproximativ 15 hectare. După ce animalele vor da primele semne că se ”descurcă” singure în sălbăticie, vor avea acces la o zonă de semi-libertate, de 160 de hectare. Aici se vor putea adapta la mediul sălbatic și vor învăța să supraviețuiească în natură, grupându-se într-o cireadă condusă de un mascul alfa.