S-a încheiat încă o sesiune. EVZ îți arată cât au muncit parlamentarii

Senatorii și deputații au plecat în vacanță fără să adopte proiectul votului prin corespondență. Revizuirea Constituției a rămas, și de această, dată în sertar

Parlamentarii au mai pus punct unei sesiuni. Prima din mandatul președintelui Klaus Iohannis. Aleșii au plecat în vacanță nu fără a-și lăsa restanțe pe toamnă. La propunerea șefului statului au numit noi șefi la Servicii - Eduard Hellvig la SRI și Mihai Răzvan Ungureanu la SIE. Tot în această sesiune a fost adoptată Strategia Națională de Securitate a Țării. Nu au lipsit demisiile și zeci de cereri de ridicare a imunității parlamentarilor transmise de DNA.

„Reforma” lui Zgonea

Liberalii s-au unit cu democrat- liberalii și au format un singur grup parlamentar - PNL, iar grupul PP-DD s-a transformat în grupul parlamentar Democrat și Popular. Deputații și-au schimbat programul de lucru și a fost instituită „Ora premierului” și „Ora ministrului”. Totodată, președintele Camerei nu mai poate fi revocat decât de liderul grupului parlamentar din care face parte.

Proiecte importante adoptate

● Proiectul de Cod Fiscal care prevede reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 19%, începând din data de 1 ianuarie 2016.

● Proiectul privind aprobarea OUG 65/2014 cu un amendament al PNL, care prevede ca alocația de stat pentru copii să crească de la 42 la 84 de lei.

● Proiectul privind pensiile militare de stat, ce stipulează că baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate în șase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate.

● Pensii de serviciu vor primi și diplomații și funcționarii parlamentari.

● Legea alegerilor locale, care prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, alegerea președintelui Consiliului județean de către consilierii județeni și menținerea pragului electoral de 5% .

● Legea privind finanțarea activității partidelor politice, care stipulează că partidele pot contracta împrumuturi în bani numai prin acte autentice notariale.

● Proiectul de lege privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților. Senatorii și deputații se aleg prin scrutin pe listă, potrivit principiului repartizării proporționale.

● Proiectul de lege privind insolvența persoanelor fizice, Ordonanța Guvernului pentru organizarea loteriei bonurilor fiscale.

Promisiuni amânate

Zeci de proiecte legislative zac în Parlament. Deși o parte dintre ele aleșii au promis că vor fi adoptate în sesiunea care s-a încheiat, deputații și senatorii le-au amânat cel puțin până la toamnă. Printre ele se numără:

● Legea votului prin corespondență - după problemele de la alegerile prezidențiale din 2014 toate partidele parlamentare au transmis că este nevoie de un nou pachet al legilor electorale. Dacă restul proiectelor au fost adoptate, legea votului prin corespondență a fost amânat pentru sesiunea următoare.

● Revizuirea Constituției a fost amânat din nou. Motivul invocat de cei de la PSD este că liberalii nu mai sunt de acord cu modificările făcute în perioada în care făceau parte din USL.

● Modificări la Codul Penal. Zeci de proiecte de modificare a Codului Penal și cel de Procedură Penală prin care corupții ar urma să scape de arest preventiv, printre altele, au fost depuse în această sesiune în Parlament. Peste 20 de proiecte au trecut deja de Senat și se află la Comisia Juridică din Camera Deputaților. Discuțiile vor fi reluate în toamnă.

● Demiterea lui Stelian Tănase de la șefia TVR a fost și ea amânată. Comisiile reunite de buget au dat aviz negativ

Legi ciudate

Deputatul Remus Cernea (foto) a avut un obiectiv important: să-i apere pe delfini. După ce deputații au respins proiectul acestuia cu privire la declararea delfinilor drept persoane non-umane, a revenit cu o nouă inițiativă. Nu i-a mai numit „ființe non-umane”, așa cum a facut-o în proiectul anterior, care nu a avut susținerea parlamentarilor, dar a precizat că aceste mamifere au viață socială și inteligență complexă. Cernea a cerut ca delfinii să nu mai fie capturați sau folosiți pentru terapii, iar cei care îi ucid să fie pedepsiți cu închisoarea. Senatorul UNPR Marian Vasiliev a fost preocupat de interzicerea mediatizării suicidului, proclamarea Zilei Dobrogei sau impunerea interdicției ca supermarketurile să arunce alimentele expirate și instituirea Zilei combaterii risipei alimentare.

FOTO: Remus Cernea

7 moțiuni simple și una de cenzură, respinse

PNL a depus în această sesiune parlamentară șapte moțiuni simple - patru la Camera Deputaților și trei la Senat. Toate au fost respinse. La începutul lunii iunie, liberalii au depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta. Moțiunea de cenzură a fost respinsă, fiind înregistrate 194 de voturi „pentru”, față de 278 necesare pentru adoptare, alte 13 voturi fiind „împotrivă”, iar 7 anulate. Deși au fost prezenți în sală parlamentarii coaliției de guvernare nu au votat, cu excepția câtorva, printre care premierul Victor Ponta și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Cu 12 parlamentari mai puțini

Din luna februarie, 11 deputați și un senator au demisionat din Legislativ din motive personale, medicale sau din cauza problemelor cu justiția. Darius Vâlcov a demisionat din Senat după ce a devenit suspect în mai multe dosare de corupție. Miron Mitrea s-a dus din Parlament direct în spatele gratiilor, fiind condamnat la doi ani de închisoare. Deputații Ioan Adam, Oana Niculescu-Mizil, Marko Attila Gabor, Ion Diniță, Theodor Nicolescu, Dănuț Culețu au renunțat la funcții în urma anchetelor DNA. Deputatul independent Mihai Stănișoară și-a depus demisia pentru a lucra la o multinațională, Vasile Mocanu din motive medicale, iar Nicu Marcu a fost numit consilier la Curtea de Conturi. Petre Roman a fost demis după ce a fost declarat definitiv incompatibil.

Aflați în numărul de mâine câți români au rămas fără reprezentanți în Parlament după intervenția DNA