Conform Descoperă.ro, după ce au analizat 3.500 de creiere umane, oamenii de ştiinţă au descoperit cu stupoare că  o proteină numită "TAU, de mult suspectată că ar avea un rol important în apariţia bolii Alzheimer, este principalul factor al declinului cognitiv care apare pe parcursul acestei boli.

Până acumm, cercetătorii se concentrau pe proteina amiloid, care se adună în depozite pe parcursul bolii, însă care are, totodată, un efct mai puţin nociv decât se credea până în prezent.

Ce este boala Alzheimer?

Boala Alzheimer (Morbus Alzheimer) este o afecțiune degenerativă progresivă a creierului care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată, producând o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcțiilor de cunoaștere ale creierului, cu pierderea capacităților intelectuale ale individului și a valorii sociale a personalității sale, asociată cu tulburări de comportament, ceea ce realizează starea cunoscută sub numele de demență (din latină: demens).

Boala și modificările organice din creier care o însoțesc au fost descrise pentru prima dată de Alois Alzheimer, psihiatru și neuropatolog german. Denumirea de „boală Alzheimer” a fost utilizată pentru prima dată de psihiatrul german Emil Kraepelin în manualul său de psihiatrie ("Lehrbuch der Psychiatrie", 1911). Această boală reprezintă forma cea mai comună de declin mintal la persoanele în vârstă și a devenit tot mai frecventă o dată cu creșterea longevității.