S-a decis. Sintagma din articolul privind revocarea procurorilor DIICOT, neconstituțională

CURTEA CONSTITUTINALA, CCR

Sintagma „în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei” din articolul prin care procurorii DIICOT pot fi revocaţi, a fost declarată neconstituțională, joi, de Curtea Constituțională (CCR).

 

Plenul Curţii Constituţionale s-a pronunţat asupra următoarelor excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 5 alineatul (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 78/2016 pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative.

Dispoziţiile criticate au următorul cuprins: „Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism pot fi revocaţi prin ordin al procurorului-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei sau în cazul aplicării unei sancţiuni disciplinare”.

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma "în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor specifice funcţiei", din cuprinsul dispoziţiilor art.5 alin.(4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.78/2016, este neconstituţională”, se arată într-un comunicat al CCR.

Premierul Ludovic Orban este tor mai nemulțumit de activitatea CCR. El a declarat că vrea să schimbe din temelii instituția. Până acum, niciun politician nu încumetat să facă un astfel de demers.  Preşedintele PNL a declarat că, după alegeri, va fi pregătită o propunere de modificare a prevederilor constituţionale privind Curtea Constituţională a României (CCR), motivând că mai multe decizii din ultima vreme ale CCR au creat impresia că instituţia este o „filială” a PSD.

„Am anunţat că după alegeri vom pregăti o propunere de modificare. Din păcate, sunt necesare schimbări de la nivel constituţional şi vom pregăti o modificare astfel încât să punem CCR în cadrul constituţional şi să determinăm un comportament corect al CCR, pentru că, din păcate, au existat multe decizii în ultima vreme care au creat impresia despre CCR că este o filială a PSD. Lucrul acesta nu poate fi acceptat”, a declarat Orban.