Evenimentul Zilei > International > S-a ascuns timp de 52 de ani, după ce a jefuit o bancă. Cel mai căutat tâlhar de bănci din SUA a murit liniștit
S-a ascuns timp de 52 de ani, după ce a jefuit o bancă. Cel mai căutat tâlhar de bănci din SUA a murit liniștit

S-a ascuns timp de 52 de ani, după ce a jefuit o bancă. Cel mai căutat tâlhar de bănci din SUA a murit liniștit

Un american care s-a ascuns peste 52 de ani, a murit liniști în propria lui casă. În 1969 a furat peste 1,7 milioane de dolari dintr-o bancă.

Fugarul, pe numele lui Thomas Randele, a murit în cursul acestui în urma unui cancer pulmonar. El a fost autorul unuia dintre cele mai mari jafuri bancare din istoria orașului Cleveland, Ohio.

Serviciul de Poliție Judiciară al Statelor Unite a anunțat că a reușit să rezolve cazul ”Randele”, și că autorul a purtat în toți acești ani un nume fictiv, Theodore John Conrad.

”Ancheta privind fugarul Theodore ‘Ted’ Conrad a lăsat perplecși mulți anchetatori în ultimii 50 de ani”, a declarat US Marshals într-un comunicat de presă.

Cum a dat atacul

Vineri, 11 iulie 1969, spărgătorul de bănci din Ohio s-a dus la muncă la Society National Bank ca un bancher obișnuit. În acea zi, tânărul de 20 de ani a furat 215.000 de dolari, echivalentul a 1,7 milioane de dolari în prezent. Banca și-a dat seama că banii lipseau din seif în dimineața zilei de luni următoare, când Conrad nu a mai venit la serviciu.

Potrivit Marshals Service, Conrad ar fi vizionat filmul „The Thomas Crown Affair” de Steve McQueen din 1968, care se bazează pe un jaf bancar. Conrad le-ar fi povestit prietenilor săi despre planurile sale de a jefui banca și s-a lăudat cu cât de ușor ar fi fost să facă acest lucru.

Cum a fost prins

Cazul lui Conrad a fost prezentat în emisiunile „America’s Most Wanted” și „Unsolved Mysteries”. Anchetatorii au căutat piste în toată țara. Cazul a rămas nerezolvat timp de 52 de ani, până săptămâna trecută.

Anchetatorii au declarat că au reușit să potrivească documente de la Conrad din anii 1960 cu documente de la Randele, care în 2014 a declarat faliment. Serviciul de Șerifi l-a identificat săptămâna aceasta pe Conrad și Randele ca fiind aceeași persoană.

Randele se mutase în Lynnfield, Massachusetts, o suburbie a Bostonului, în 1970, în apropiere de locul în care a fost filmat filmul lui McQueen care l-a obsedat. El ducea o viață modestă, a declarat Serviciul de Poliție Judiciară. Avea 71 de ani când a murit în luna mai. Niciun alt detaliu despre viața sa nu a fost inclus în anunțul Marshals Service.

Fiul unui șerif american a elucidat cazul

John K. Elliott a ajutat la investigarea cazului, descoperind documente din timpul facultății lui Conrad care au dus la identificarea lui Randele.

Fiul lui Elliot, fost U.S. Marshal pentru Ohio de Nord, Peter J. Elliott, a declarat că tatăl său „nu a încetat niciodată să-l caute pe Conrad și a vrut întotdeauna să se încheie până la moartea sa în 2020”.

„Sper că tatăl meu se odihnește puțin mai ușor astăzi, știind că investigația sa și a Serviciului de șerifi din Statele Unite au adus o concluzie la acest mister care durează de zeci de ani”, a declarat Peter într-un comunicat. „În viața reală nu totul se termină întotdeauna ca în filme”.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.