S-a aflat în toată România ce s-a întâmplat de Crăciun, în Munții Bucegi. Imaginea anului? Foto

S-a aflat în toată România ce s-a întâmplat de Crăciun, în Munții Bucegi. Imaginea anului? Foto

De Crăciun, angajații stației meteorologice de pe Vârful Omu au marcat Sărbătoarea Nașterii Domnului printr-o imagine care se propagă rapid pe rețelele de socializare.

În prim-plan apare un brad de Crăciun, care a fost împodobit chiar în apropierea stației meteorologice de pe Vârful Omu, cel mai înalt vârf din Munții Bucegi. Totodată, meteorologii au prezentat și o fotografie cu peisajul superb la 2.507 m altitudine.

La baza muntelui, vremea a fost blândă, dar în cel mai înalt punct din Bucegi, vântul a suflat cu putere, cu viteze de peste 100 de km/h.

În același timp,  temperaturile resimţite la 2.507 m altitudine au fost de -20 de grade Celsius. În ciuda acestor condiţii, la staţia meteo de la Vârful Omu a fost împodobit şi bradul pentru a marca Sărbătoarea Naşterii Domnului.

Ne puteți urmări și pe Google News

foto: Stația Meteorologică Vf. Omu

Altfel. salvatorii montani i-au avertizat pe turiştii care vor să urce pe traseele din Bucegi că în această perioadă există risc ridicat de avalanşă. La această situație s-a ajuns după ce a nins abundent, iar zăpada viscolită a format troiene de peste un metru.

foto: Stația Meteorologică Vf. Omu

Cabanierul Ion Stănilă a fost primul meteorolog de pe Vârful Omu

Amintim că primele observații climatologice au fost făcute la Vârful Omu încă din anul 1927, de cabanierul Ion Stănilă (Râșnov).„În 1937, Institutul Meteorologic înființează la cabană un birou specializat cu 3 observatori, care transmiteau prin radio, din oră în oră, datele meteo la Institutul Meteorologic Central.

foto: muntii-bucegi.ro

În anul 1962, Institutul construiește o stație proprie, cu toate dotările necesare și încălzire, în ultimii ani, cu gaz metan. Curiozități climatologice din ANUARUL Stației - în medii anuale: temperatura aerului: maximă înregistrată 16°C și minimă -32°C.

Temperatura medie anuală -2,4°C. Zile cu ceață 296. Vânt calm 9 zile; în rest vânt tare, cu media anuală de 6 m/sec. Precipitații 181 zile, sol acoperit cu zăpadă 270 zile cu grosimea stratului de 48 cm și cu troiene de 6-8 m. La această climă se adaugă și faptul că apă potabilă se aduce de la un izvor din Obârșia Ialomiței (aproximativ 2 km)″, se arată pe muntii-bucegi.ro.