Ruta balcanică explodează: Imigranții sunt de neoprit

Ruta balcanică explodează: Imigranții sunt de neoprit

„Nu cunoști niciun drum bun pentru a ajunge la Trieste? Sau pe cineva cu o mașină, un camion care să ne ducă până în Italia?”, întreabă printr-un mesaj vocal un marocan din Bosnia care vorbește italiană.

Trăiește într-o tabără improvizată în cantonul Bihac și ar dori să ajungă ilegal în Peninsulă. Trieste este poarta de intrare a migranților de pe ruta balcanică, care traversează Croația și Slovenia pe jos pentru a sosi în Italia.

„Polterra 22, am primit avertisment despre opt migranți în Via Flavia”, se aude prin radio la bordul vehiculului off-road al poliției de frontieră din Trieste.

„Aproape în fiecare zi este așa”, suspină Lorena, asistent șef, poreclită „Magnet”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Când este de serviciu, găsește întotdeauna grupuri mici de imigranți ilegali. Simpatică și îndrăgostită de uniforma ei, ajunge în două minute la stația de autobuz, unde migranții sunt păziți de militarii din Piemonte în cadrul operațiunii „Drumuri sigure”.

Toți sunt tineri provenienți din Nepal, o anomalie față de fluxul obișnuit de afgani, pakistanezi și chiar marocani. Agenții verifică rucsacurile și descoperă un pașaport cu viză croată. Pantofii migranților nu sunt plini de noroi și nu par să fi fost încercați de un drum lung. „Ar fi putut fi aruncați în apropiere de graniță de un barcagiu, care i-a ascuns într-o dubă”, speculează unul dintre polițiști.

Giuseppe Colasanto, șeful poliției de frontieră din Trieste, admite că „după relaxarea măsurilor de restricție impuse pentru coronavirus, s-au reluat sosirile de pe ruta balcanică. În ultimele săptămâni, s-au înregistrat sosiri destul de substanțiale”.

Cifrele sunt tabu, dar de la începutul anului a existat deja o creștere cu 23% față de 2019, în ciuda pandemiei. În luna mai au fost de cinci ori mai mulți.

Din aprilie până astăzi, o mie de migranți au fi fost depistați în întreaga regiune Friuli-Veneția-Giulia.

Numai în primele zile ale lunii iunie, peste 200 de migranți au sosit la Trieste. Numere încă scăzute în comparație cu masa umană pregătită să părăsească Bosnia.

Cel puțin 7.500 de persoane, dar surse ale poliției slovene vorbesc despre cel puțin 10.000, care riscă să transforme Trieste în Lampedusa din Nord-Est.

Shamran Nawaz tocmai a sosit în oraș, după „șase zile și șase nopți de mers pe jos prin Croația și Slovenia”.

Tânărul afgan este ghemuit pe jos împreună cu aproximativ douăzeci de compatrioți la porțile orașului Trieste. Un șofer raportează un alt grup mic de afgani, care iese de pe drumul asfaltat după coborârea abruptă de pe dealul care marchează granița cu Slovenia.