Ruta balcanică explodează: Imigranții sunt de neoprit

Ruta balcanică explodează: Imigranții sunt de neoprit

„Nu cunoști niciun drum bun pentru a ajunge la Trieste? Sau pe cineva cu o mașină, un camion care să ne ducă până în Italia?”, întreabă printr-un mesaj vocal un marocan din Bosnia care vorbește italiană.

„Am fost închiși în tabere de carantină în Bosnia și în Serbia. Odată ce situația de urgență legată de pandemie s-a încheiat, au deschis porțile, spunându-ne: Plecați”, dezvăluie afganul, vorbind în engleză.

Puțin mai departe este un băiat de 12 ani, cu privire matură. „I-am găsit ascunși într-un compartiment creat în interiorul unui TIR. Este clar că sunt ajutați de organizații criminale de-a lungul întregii rute balcanice”, spune Lorena.

După ce au fost acuzați că au permis trecerea fluxului de migranți, slovenii au mobilizat săptămâna aceasta o mie de oameni la granița cu Croația folosind drone, camere termice, radare terestre și elicoptere.

Ne puteți urmări și pe Google News

Peste 200 de migranți sunt opriți în fiecare săptămână, după ce au trecut frontiera croată. FRONTEX, Agenția europeană de control al frontierei, calculează că sunt 100.000 de migranți veniți din Turcia care doresc să ajungă în Europa, mutați de pe insulele grecești spre continent și pe ruta balcanică.

Poliția de frontieră din Trieste are un număr redus de oameni, în ciuda sosirii a 40 de agenți suplimentari. Paradoxul este că, începând cu 10 martie, Slovenia a blocat toate punctele de trecere ale frontierei, ridicând baricade de pământ pentru a-i opri pe italieni din cauza virusului.

Totuși, migranții trec. De asemenea, readmisia migranților în Slovenia interceptați la poliția de frontieră a fost blocată: doar doi migranți din 15 aprilie până în 12 mai.

Apoi, s-au reluat puțin, dar întotdeauna tergiversând termenele de emitere a certificatelor sanitare, cu scopul evident de a primi cât mai puțini migranți ilegali cu putință.

Lângă Trieste este dealul hainelor. Rucsacuri, pulovere, tricouri, pantofi, pături, dar și lame de ras și sticle de apă zac împrăștiate în pădure, ca pe un câmp de luptă.

Acum, pădurarii au colectat aproape totul în zeci de saci negri de gunoi, dar noile haine abandonate oferă ideea de capăt de linie al rutei balcanice.

„Ne aflăm la 3 kilometri de Trieste și la aproximativ 200 de metri de Slovenia. Pe acest deal, migranții se schimbă de haine la indicațiile traficanților și ale contrabandiștilor, pentru a se confunda mai bine cu populația și pentru  a nu fi interceptați de poliție”, explică adjunctul șefului Poliției din Trieste, Colasanto.

Măștile sunt distribuite imediat celor sosiți care sunt apoi transferați într-un cort mare, montat de Armată, unde sunt controlați de către personalul medical.

Apoi, trebuie să stea în carantină. Centrele de primire sunt pline până la refuz și din acest motiv Ministerul de Interne a montat un cort albastru lângă Trieste.