Rușii și ungurii, cele mai mari spaime ale românilor

Rușii și ungurii, cele mai mari spaime ale românilor

Cele mai mari temeri ale românilor privind problemele de securitate naționalăși cele ce țin de politica externă au fost evidențiate de un sondaj de opinie publicat ieri de INSCOP Research. Barometrul a arătat că foarte mulți dintre români consideră corupția ca fi ind cea mai mare amenințare pentru țară în viitorul apropiat. Același studiu a arătat că Rusia este văzută ca cea mai mare amenințare la adresa securității naționale a României.

Sondajul arată că 35% din totalul repondenților văd corupția ca fiind cea mai mare amenințare pentru România, în viitorul apropiat. Poziția a doua, în temerile românilor, este ocupată de posibilitatea declanșării unei noi crize economice, selectată de 18,9% dintre participanții la sondaj.

Un eventual război în zonă sperie 15,4% dintre români, iar scandalurile din interiorul clasei politice 13,9%. Dezastrele naturale (8,5%), terorismul (5,2%) și intervenția unor țări străine în politica internă a României (0,7%) sunt celelalte griji pe care le au conaționalii noștri, când se gândesc la pericolele imediate. 2,5% nu au știut sau nu au vrut să răspundă la această întrebare.

Moscova, eternul pericol

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia a fost și rămâne principala amenințare la adresa securității României. Cu această propoziție sunt de acord 64,4% dintre românii participanți la cercetare, 18,2% își exprimă dezacordul, iar 17,4% aleg să nu răspundă. 62,6% dintre români apreciază că Ungaria acționează pentru a obține controlul asupra Transilvaniei, într-o formă sau alta, în timp ce 58,2% consideră că țara vecină se amestecă într-o manieră nepermisă în problemele interne ale României. Ideea ca țara noastră să aloce mai mulți bani pentru Apărare este aprobată de 59,2% dintre repondenți, iar 21% dezaprobă acest lucru; 19,8% sunt nehotărâți.

Încrezători în NATO și UE

 Rezultatele sondajului de opinie arată că românii privesc într-o manieră pozitivă apartenența țării noastre la NATO și UE. Aderarea României, din 2007, la Uniunea Europeană, este văzută ca fiind mai degrabă avantajoasă de către 49,2% dintre repondenți; 35% sunt neutri pe acest subiect, iar 12% consideră că sunt mai multe dezavantaje, 3,7% alegând să nu răspundă. Legat de Organizația Nord-Atlantică, 61% dintre români au încredere că NATO ar apăra România în cazul unui conflict militar. Proporția este asemănătoare și în rândul celor care consideră că este interesul NATO ca România să fie un stat puternic, respectiv de 61,4%.

Barometrul de opinie publică, realizat de INSCOP Research, a fost comandat de către Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică. LARICS aparține Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române. Datele au fost colectate la nivel național, chestionarul fiind aplicat la domiciliul celor 1050 de repondenți din toate județele României și din toate sectoarele Bucureștiului. Gradul de încredere este de 95%, cu o marjă de eroare de +/- 3%.