Evenimentul Zilei > EVZ Special > Rușii s-au  săturat de al-Assad! Dictatorul sirian i-a tras pe sfoară pe oligarhi?
Rușii s-au  săturat de al-Assad! Dictatorul sirian i-a tras pe sfoară pe oligarhi?

Rușii s-au  săturat de al-Assad! Dictatorul sirian i-a tras pe sfoară pe oligarhi?

Salvat în ceasul al doisprezecelea de intervenția armatei ruse, dictatorul sirian pare să-și fi uitat datoriile față de “protectorii” săi oficiali și neoficiali de la Kremlin. Așa se face câ în Rusia din ce în ce mai multe voci critică incapacitatea lui Bashar al-Assad de a găsi o rezolvare politică a conflictului care îi sfâșie țara. Publicația elvețiană Le Temps vorbește, însă, și despre  nemulțumirile de natură financiară ale rușilor.

Cei care doresc reforme politice “nu se pot exprima deschis în atmosfera de teamă totală și de dominație a serviciilor secrete”, continuă diplomatul.

Și conchide că țara “are nevoie de cel puțin 250 de miliarde de dolari, adică de 12 ori PIB actual” și că “reconstrucția economică și dezvoltarea unui sistem politic se vor baza pe o abordare inclusivă și consimțământul internațional”.

Or, inflexibilitatea dictatorului sirian a făcut să eșueze toate inițiativele diplomației rusești de a iniția un dialog politic cu opoziția, oricât de moderată ar fi ea.

Mai rău, efortul constant consimțit pentru a prelua provincia Idlib de la forțele rebele susținute de Ankara a degenerat în ciocniri directe între armata turcă (care a pierdut între 33 și 70 de soldați) și cea rusă la sfârșitul lui februarie. O escaladare majoră a fost evitată la limită de o convorbire telefonică între Vladimir Putin și omologul lui turc, Recep Tayyip Erdogan, pe 22 februarie.

Mai mult, Moscova e iritată văzându-l pe Bashar al-Assad manevrând între diferiții săi susținători, printre care Teheranul, și, de acum, Emiratele Arabe Unite, care și-au redeschis ambasada la Damasc în 2018.

Articolul a apărut mai întâi pe 17 aprilie pe site-ul Clubului Valdai, un alt cerc influent de experți e care Vladimir Putin îl consultă deseori .

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: