Evenimentul Zilei > International > Rușii primesc mâncare la schimb cu alcoolul contrafăcut care a omorât zeci de persoane. Autoritățile fac eforturi disperate să oprească valul de decese
Rușii primesc mâncare la schimb cu alcoolul contrafăcut care a omorât zeci de persoane. Autoritățile fac eforturi disperate să oprească valul de decese

Rușii primesc mâncare la schimb cu alcoolul contrafăcut care a omorât zeci de persoane. Autoritățile fac eforturi disperate să oprească valul de decese

Autoritățile din centrul Rusiei au anunțat duminică, 10 octombrie, că oferă alimente în schimbul alcoolului contrafăcut.

Decizia a fost anunțată după ce 34 de persoane au murit din cauza consumului unei băuturi contrafăcute care conține alcool metilic și care este foarte toxică.

În regiunea Orenburg, la aproximativ 1.500 de kilometri sud-est de Moscova, în sudul Uralilor, 67 de persoane au ajuns la spital din cauza alcoolului contrafăcut numai în ultima săptămână.
Treizeci și patru dintre ele au murit, potrivit unui comunicat al autorităților locale, citat de agenția de știri TASS.

Val de decese din cauza băuturilor contrafăcute

Testele au arătat că victimele au consumat  metanol. Spre deosebire de etanol – alcoolul care se găsește în vodca obișnuită- metanolul este foarte toxic și poate provoca orbire chiar și după ingerarea unei doze foarte mici.
În unele cazuri, au anunțat autoritățile, concentrația găsită în organismul persoanelor decedate a fost de trei până la cinci ori mai mare decât doză letală.
Nu sunt primele decese înregistrate în Rusia din cauza alcoolului metilic. Cu toate astea, acest substitut ieftin de vodcă rămâne extrem de popular într-o țară în care 21 de milioane de oameni trăiesc sub pragul sărăciei.
Deoarece nu se știe ce cantitate de alcool toxic a fost deja vândută, autoritățile din zonă oferă locuitorilor din partea de est a regiunii Orenburg alimente din supermarketurile locale în schimbul „băuturilor alcoolice de calitate îndoielnică”, anunță Tass.
Mai mult, prețul produselor alimentare oferite va fi „de câteva ori mai mare decât cel al alcoolului”,au anunțat autoritățile, disperate să oprească decesele.

10 persoane au fost arestate

Potrivit poliției din Orenburg, mii de sticle dubioase de alcool au fost confiscate din magazinele și depozitele din regiune. Analizele făcute în laborator au arătat că multe dintre aceste sticle conțineau metanol .

Filiala din Orenburg a Comitetului de anchetă, care investighează crime majore din Rusia, a declarat că 10 persoane au fost arestate pentru producerea băuturii mortale.

Decesele au loc la mai puțin de un an după ce șapte persoane din Republica Yakutia (Orientul Îndepărtat al Rusiei) au murit în noiembrie după ce au consumat un dezinfectant pentru mâini diluat.

Cea mai mare tragedie legată de alcoolul contrafăcut a avut loc în 2016, când zeci de oameni au murit în orașul Irkutsk din Siberia, după ce au băut o esență de baie care conținea o substanță toxică utilizată la producerea antigelului.
Autoritățile ruse au înăsprit legislația după decesele din 2016, dar vânzarea de băutură contrafăcută rămâne ceva obișnuit în Rusia, scrie The Moscow Times.