Evenimentul Zilei > International > Rușii au trecut la amenințări directe. Republica Moldova are termen până pe 1 decembrie, altfel urmează vremuri grele
Rușii au trecut la amenințări directe. Republica Moldova are termen până pe 1 decembrie, altfel urmează vremuri grele

Rușii au trecut la amenințări directe. Republica Moldova are termen până pe 1 decembrie, altfel urmează vremuri grele

Sâmbătă după-amiaza, societatea rusă Gazprom a transmis un preaviz către Republica Moldova cu privire la datoriile acumulate pentru livrarea gazelor. Dacă autoritățile de la Chișinău nu plătesc toate datoriile pentru volumele de gaze contractate în septembrie şi octombrie, firma va sista de la 1 decembrie livrarea.

Gazprom și Republica Moldova au ajuns la un impas în ceea ce privește negocierile pentru livrarea gazelor naturale. Această neînțelegere se datorează prețului impus de societatea rusă pentru un nou contract, relatează mass-media de peste Prut şi agenții internaționale de presă. Gazprom a lansat un avertisment către autoritățile de la Chișinău, prin care le anunță că va sista livrarea de gaze dacă nu sunt achitate toate datoriile către societate până la 1 decembrie.

„Datoria iniţială era de 433 de milioane de dolari, care ulterior din nerespectarea termenelor de achitare a crescut la 709 milioane de dolari. Cu toate acestea, autorităţile de la Chişinău nu vor să recunoască această datorie. Dacă nu sunt achitate integral livrările de gaze şi, în consecinţă, nu va fi semnat un nou contract pentru perioada începând din 1 decembrie, atunci Gazprom va suspenda furnizarea gazelor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov.

Reprezentatul societății ruse susține că situația este una foarte complicată, însă ”vina revine în totalitate autorităţilor” de la Chişinău care ”au provocat criza cu mâna lor”. Gazprom susține că nu înțelege deciziile luate de Republica Moldova cu privire la Moldova-Gaz. Autoritățile intenționează să lichideze compania prin care au fost contractate livrările în prezent datorate de Chișinău.

Purtătorul de cuvânt al companiei Gazprom susține că ei au făcut tot posibilul ca negocierile să fie în favoarea ambelor tabere. Le-au propus autorităților din Republica Moldova o reducere de 25% pentru livrările de gaz începând cu 1 decembrie. Pentru a beneficia de această reducere, părțile moldovene trebuie să achite integral datoria către societatea rusă.

Republica Moldova negociază cu alte țări pentru livrarea de gaze naturale

Se pare că această reducere este una destul de mică, Chișinăul cerând o reducere de 50% pentru livrările începând cu 1 decembrie. Ei consideră că prețul de 790 de dolari mia de metri cubi din oferta Gazprom este prea mare. Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, susține că ei nu pot plăti pentru gaze un preț mult mai mare față de celelalte țări din regiune.

Sâmbătă după-amiază, premierul Natalia Gavriliţă a mărturisit faptul că autoritățile se află în negocieri și cu alte state pentru livrarea gazului. Ucraina, România și Polonia sunt pe lista de negocieri.

Contextul coincide și cu criza de pe piața energetică europeană. În acest sector, Republica Moldova a instituit starea de alertă, stabilind un set de măsuri. Printre acestea se numără și producerea energiei electrice și termice prin utilizarea de păcură. Pentru a ține în frâu aceste crize, autoritățile pregătesc măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.