Evenimentul Zilei > Social > Rușii au fost la un pas să distrugă Stația Spațială Internațională. A fost declarată stare de urgență în spațiu
Rușii au fost la un pas să distrugă Stația Spațială Internațională. A fost declarată stare de urgență în spațiu

Rușii au fost la un pas să distrugă Stația Spațială Internațională. A fost declarată stare de urgență în spațiu

Un nou modul de cercetare rusesc a fost la un pas să prăbușească SSI, joi, după ce motoarele acestuia au fost repornite accidental, a anunțat NASA.

Cei şapte membri ai echipajului de la bordul ISS – doi cosmonauţi ruşi, trei astronauţi americani, un astronaut japonez şi un astronaut francez al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) – nu s-au aflat niciodată într-un pericol imediat, au anunţat NASA şi agenţia de presă rusă RIA.

Totuşi, acel incident i-a făcut pe specialiştii de la NASA să amâne cel puţin până pe 3 august lansarea programată a noii capsule spaţiale dezvoltate de Boeing, CST-100 Starliner, care urmează să efectueze un mult aşteptat zbor de testare, fără echipaj uman, către ISS. Capsula CST-100 Starliner trebuia să fie lansată cu ajutorul unei rachete din clasa Atlas V, vineri, de la Kennedy Space Center din Florida.

Incidentul de joi s-a produs la aproximativ trei ore după ce modulul rusesc Nauka se conectase la Staţia Spaţială Internaţională, într-o perioadă în care controlorii din Moscova ai acestei misiuni realizau câteva proceduri de „reconfigurare” post-andocare, au precizat reprezentanţii NASA.

A fost declarată stare de urgență

Motoarele modulului au fost repuse inexplicabil în funcţiune, făcând ca întreaga staţie să devieze de la poziţia ei normală de zbor, situată la o altitudine de circa 400 de kilometri, şi determinându-l pe directorul principal al misiunii să declare ”stare de urgenţă provocată de un vehicul spaţial”, au dezvăluit oficialii agenţiei spaţiale americane.

O modificare neaşteptată a orientării staţiei a fost detectată mai întâi într-o manieră automată de senzorii de la sol, urmată după 15 minute de „o pierdere a controlului asupra atitudinii de zbor” care a durat puţin peste 45 de minute, a dezvăluit Joel Montalbano, directorul programului ISS din cadrul NASA.

Echipele de la sol au reuşit să restabilească orientarea în spaţiu a ISS după ce au activat motoarele unui alt modul ataşat de avanpostul orbital, au precizat oficialii de la NASA.

Într-un articol despre acest incident spaţial, agenţia de presă RIA i-a citat pe specialiştii de la Johnson Space Center din Houston, Texas, care au comparat tentativa de restabilire a controlului asupra staţiei spaţiale cu „o luptă cu odgonul” purtată între cele două module.

Motoarele modulului au fost oprite

În perioada de vârf a incidentului, ISS se îndepărta de aliniamentul ei spaţial optim cu o rată de aproximativ 0,5 grade pe secundă, a dezvăluit Joel Montalbano într-o conferinţă telefonică organizată pentru jurnalişti.

Motoarele modulului Nauka au fost oprite în cele din urmă, ISS a fost stabilizată, iar orientarea spaţială a staţiei a fost restabilită la parametrii săi iniţiali, a anunţat NASA.

Comunicarea cu echipajul de pe ISS a fost întreruptă de două ori, pentru mai multe minute, în timpul incidentului însă, „nu a existat niciun pericol imediat, în niciun moment, pentru echipaj”, a precizat Joel Montalbano. El a mai spus că „echipajul nu a simţit nicio mişcare” a staţiei.

Dacă situaţia ar fi devenit atât de periculoasă încât ar fi necesitat evacuarea astronauţilor, echipajul de pe ISS ar fi putut să se salveze cu ajutorul unei capsule SpaceX, care este conectată cu structura externă a staţiei şi care a fost concepută pentru a deveni „o barcă de salvare”, la nevoie, a declarat Steve Stich, directorul programului NASA de zboruri comerciale cu echipaje umane.

Nu a fost identificat motivul

Motivul care a determinat incidentul ce a vizat motoarele modulului Nauka, transportat pe orbită de agenţia spaţială rusă (Roscosmos), nu a fost deocamdată identificat, au declarat reprezentanţii NASA.

Joel Montalbano a mai spus că nu există deocamdată niciun semnal care să ateste o eventuală avarie la nivelul staţiei spaţiale. Manevrele de corectare a zborului ISS au folosit mai mult carburant decât şi-ar fi dorit specialiştii de la NASA. „Însă nu mi-aş face griji din această cauză”, a adăugat el.

După lansarea lui de săptămâna trecută de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, modul rusesc s-a confruntat cu o serie de probleme care au generat câteva îngrijorări legate de procedura ce viza conectarea sa la ISS.

Roscosmos a atribuit incidentul post-andocare de joi faptului că motoarele modulului Nauka au trebuit să gestioneze o anumită cantitate de carburant rezidual, a raportat agenţia de presă TASS.

„Există contact!”

„Procesul de transferare a modulului Nauka din modul de zbor în modul de andocare la ISS este în curs de desfăşurare. Acţiunea este realizată cu carburantul rămas în modul”, au spus specialiştii de la Roscomos, citaţi de agenţia TASS.

Modulul Nauka a fost conceput pentru a fi utilizat ca laborator de cercetări ştiinţifice, spaţiu de depozitare şi ecluză, pentru a moderniza capacităţile Rusiei la bordul ISS.

O transmisiune TV în direct a prezentat momentul în care acest modul, a cărui denumire înseamnă „ştiinţă” în limba rusă, s-a conectat la ISS cu câteva minute mai târziu decât era programat.

„Potrivit datelor de telemetrie şi informaţiilor transmise de echipajul de pe ISS, sistemele de bord ale staţiei şi cele ale modulului Nauka operează la parametri normali”, a anunţat Roscosmos într-un comunicat.

„Există contact!”, a declarat, bucuros, Dmitri Rogozin, directorul Roscosmos, într-un mesaj publicat pe Twitter la doar câteva secunde după conectarea modulului Nauka la Staţia Spaţială Internaţională.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: