Evenimentul Zilei > International > Rusia trimite avioane militare în Belarus. Suhoi Su-30 pentru „patrularea frontierelor”
Rusia trimite avioane militare în Belarus. Suhoi Su-30 pentru „patrularea frontierelor”

Rusia trimite avioane militare în Belarus. Suhoi Su-30 pentru „patrularea frontierelor”

Ministerul Apărării de la Minsk a anunțat, miercuri, că Rusia a trimis avioane militare Suhoi Su-30 în vestul Belarusului pentru a forma un centru de pregătire militară mixt, pentru misiuni aeriene comune și patrularea frontierelor celor două țâri.

Avioanele ruse, al căror număr nu este precizat, au sosit pe aerodromul Baranovici. Anunţul survine cu două zile înaintea începerii unor exerciţii militare comune în Belarus şi Rusia care au provocat consternare în interiorul NATO şi în rândul ţărilor Uniunii Europene.

Relaţiile dintre Belarus şi Occident s-au deteriorat în special din cauza campaniei iniţiate de regimul preşedintelui Aleksandr Lukaşenko pentru a reprima vocile critice, după alegerile prezidenţiale din august anul trecut, scrutin contestat de opoziţie şi care a provocat ample proteste de stradă.

Letonia, Lituania şi Polonia au raportat creşteri substanţiale ale numărului de migranţi care au ajuns pe teritoriile lor plecând din Belarus. Cele trei state, care sunt membre ale Uniunii Europene, l-au acuzat pe Lukaşenko că pune presiune asupra UE în scopul ridicării sancţiunilor economice impuse Belarusului.

Aleksandr Lukaşenko urmează să se întâlnească joi cu preşedintele rus Vladimir Putin, la Moscova. La începutul lunii, liderul de la Minsk a anunţat că Rusia va trimite echipament militar în Belarus, inclusiv avioane, elicoptere şi sisteme de apărare aeriană, informează Agerpres.

NATO solicită Rusiei să dea dovadă de transparență

Săptămâna trecută, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a cerut Rusiei să dea dovadă de transparenţă în desfăşurarea exerciţiilor militare „Zapad-2021”. Polonia a avertizat luni că aceste exerciţii vor alimenta tensiunile deja sporite din cauza afluxului de migranţi care trec frontiera dinspre Belarus către Uniunea Europeană.

Rusia şi Belarus sunt oficial parte ale unei Uniuni Statale şi de mai mulţi ani poartă negocieri în vederea creşterii integrării celor două naţiuni.

Rusia va livra în viitorul apropiat o mare cantitate de echipament militar pentru Belarus, inclusiv avioane, elicoptere şi sisteme de apărare aeriană, a anunţat la începutul acestei luni, președintele belarus, Aleksandr Lukaşenko.

Forţele armate ruse şi belaruse desfăşoară în această lună ample exerciţii militare comune. Anul trecut, militari ruși, bieloruși dar și sârbi au efectuat în Belarus astfel de manevre militare.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: