Evenimentul Zilei > International > Rusia testează Cernobîlul zburător! SUA, în alertă! Apocalipsa nucleară ameninţă planeta
Rusia testează Cernobîlul zburător! SUA, în alertă! Apocalipsa nucleară ameninţă planeta

Rusia testează Cernobîlul zburător! SUA, în alertă! Apocalipsa nucleară ameninţă planeta

Jurnaliştii americani de la CNN au publicat recent imagini din satelit care arată că Rusia ar putea pregăti un alt test cu racheta Skyfall, supranumită Cernobîlul zburător pentru că are propulsie nucleară şi poate depăşi interceptorii sistemului de apărare antirachetă american.

Conform sursei citate, Skyfall reprezintă o armă concepută special pentru a învinge sistemele de apărare ale SUA. Fotografiile au fost realizate la 16 august de societatea comercială pentru imagini prin satelit Capella Space.

Imaginile arată „indicii puternice” despre faptul „că Rusia se pregătea să testeze o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară” pe o platformă cunoscută şi situată în apropierea Cercului Polar. Aceasta a fost interpretarea experţilor de la Institutul de studii internaţionale Middlebury al Centrului pentru cercetări de neproliferare.

După analizarea fotografiilor, a devenit şi mai clar că Rusia ar putea pregăti un alt test cu racheta Burevestnik, aşa cum este numită de oficialii de la Moscova. În acest context, trebuie spus că Burevestnik face parte din programul de armament avansat al ruşilor.

Oficialii CIA au refuzat să comenteze informaţia, iar Pentagonul şi Ministerul rus al Apărării n-au răspuns imediat la solicitarea CNN.

Rusia şi cursa pentru arma supremă

„În principiu, utilizarea unui reactor nuclear ar conferi rachetei de croazieră o rază de acţiune nelimitată. Asta i-ar permite să depăşească radarele şi interceptorii sistemului de apărare antirachetă american”, a declarat cercetătorul Jeffrey Lewis, expertul în armament al Institutului Middlebury.

Există şi experţi care au anumite îndoieli. Astfel au fost formulate mai multe „întrebări substanţiale” referitoare la capacitatea sistemului de a funcţiona cu succes. Astfel, Lewis s-a referit la „ameninţarea pe care testarea acestui sistem o poate aduce mediului şi sănătăţii umane”.

Riscurile la care s-a referit expertul Institutului Middlebury i-au făcut pe unii experţi să numească arma „Cernobîl zburător”. Într-o intervenţie pentru CNN, Lewsis a amintit despre încercarea de recuperare a unei rachete de acest tip.

Se întâmpla în august 2019, după ce racheta care duce cu gândul la Apocalipsa nucleară se scufundase în Marea Albă (n.r. – care este un intrând al Mării Barents pe coasta de nord-vest a Rusiei). În timpul acelei operaţiuni a fost înregistrată o explozie care a ucis cinci membri ai personalului tehnic rusesc.

Interpretarea imaginilor din satelit

Atunci, Lewis a precizat pentru CNN că imaginile prin satelit sugerează că incidentul ar putea fi legat de dezvoltarea unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară. Se pare că Rusia a efectuat cel puţin un zbor de testare a acestei rachete de pe aceeaşi platformă din apropierea Cercului Polar în noiembrie 2017.

Ulterior, în lunile următoare au fost semnalate şi alte teste, dar niciunul nu a fost considerat ca reuşit, conform Agerpres. În martie 2018, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a publicat un videoclip cu testul unei rachete de croazieră cu energie nucleară.

Cercetătorii din surse deschise, inclusiv analiştii de la Middlebury Institute au putut identifica astfel locul în care a fost efectuat testul. Şi n-au făcut doar asta.

Ei au supravegheat acel loc în ultimele luni şi imaginile din satelit realizate de societatea comercială Planet în timpul verii au arătat nave cargo vizitând platforma. Totodată, s-a putut constata că au fost aduse diverse echipamente.

Rachetă balistică prezentată de Rusia în 2013

Rusia chiar a emis „un aviz către navigatori”, pe care i-a avertizat cu privire la lucrările periculoase programate între 15-20 august în apropierea cunoscutului loc de testare a rachetei „Burevestnik” de la Pankovo, pe insula Novaya Zemlia.

„Un obiect de mari dimensiuni pe rampa de lansare, posibil racheta SSC-X-9 Skyfall, a fost observat după retractarea adăpostului.

O imagine-radar de înaltă rezoluţie făcută la 16 august a arătat că personalul rus a ridicat un mare adăpost pentru a proteja de intemperii racheta şi personalul care pregătea lansarea.

Pregătirile Rusiei sunt clare

Acest adăpost a fost retractat, dezvăluind un obiect de mari dimensiuni pe rampa de lansare, posibil racheta SSC-X-9 Skyfall. Există, de asemenea, un număr semnificativ de obiecte lângă platforma de lansare care sunt probabil vehicule şi containere de transport.

Niciunul dintre ele nu era prezent ultima oară când situl a fost fotografiat din satelit în luna iunie”, a completat Lewis. Aceste informaţii arată că Rusia continuă programul de modernizare a armelor nucleare strategice. Scopul este clar: contracararea SUA şi NATO pentru a confirma că este o putere militară majoră.

Puşi în faţa acestei situaţiei, şi oficialii SUA intenţionează să îşi modernizeze arsenalul nuclear. Şi asta se întâmplă chiar dacă Moscova şi Washingtonul au prelungit cu încă cinci ani tratatul de dezarmare nucleară New START.

S-a întâmplat în februarie 2021, la scurt timp după preluarea mandatului de către Joe Biden. Totuşi, SUA s-au retras din două acorduri istorice de control al armamentului cu Rusia: Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară de Acţiune (INF) în 2019 şi Tratatul Cer Deschis în 2020.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: