Evenimentul Zilei > International > Rusia și Ungaria au bătut palma. Decizia produce neliniște în Europa. „Părţile au analizat mai multe aspecte”
Rusia și Ungaria au bătut palma. Decizia produce neliniște în Europa. „Părţile au analizat mai multe aspecte”

Rusia și Ungaria au bătut palma. Decizia produce neliniște în Europa. „Părţile au analizat mai multe aspecte”

Ungaria va fi aprovizionată cu gaze naturale rusești, cu o durată de 15 ani, în baza unui acord încheiat între cele două state, care va intra în vigoare de la 1 octombrie.

Ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto a anunțat că Ungaria și Rusia au agreat un nou acord privind livrările de gaze naturale, care se va derula pe termen lung. Ministrul maghiar a precizat că acordul a fost încheiat cu grupul rusesc Gazprom, pentru 15 ani cu opțiunea modificării cantității de gaze livrate după primii zece ani.

„De asemenea, am convenit asupra preţului, care este mult mai favorabil decât cel prevăzut în acordul semnat de Ungaria în 1995 şi care expiră acum”, a scris Peter Szijjarto, pe pagina sa de Facebook, fără a oferi alte detalii.

Acordul de livrare va fi semnat până la finele lunii septembrie, iar Gazprom va livra anual Ungariei o cantitate de 4,5 miliarde metri cubi de gaze natural. O cantitate de 3,5 miliarde metri cubi vor fi livrate prin Serbia, iar un miliard de metri cubi prin Austria.

Informația prezentată de ministrul ungar a fost confirmată parțial de reprezentanții grupului Gazprom. Aceștia au precizat că a avut loc o întâlnire cu ministrul ungar al Afacerilor Externe, dar nu au dat alte detalii.

„Părţile au analizat mai multe aspecte importante, precum şi perspectivele de cooperare în domeniul gazelor naturale, inclusiv livrările de gaze spre Ungaria”, a informat grupul rus, într-un comunicat de presă.

Rusia rămâne principalul furnizor de gaze în Ungaria

Rusia este principalul furnizor de gaze naturale al Ungariei și singurul cu care autoitățile de la Budapesta au semnat vreodată un acord de aprovizionare pe termen lung. Gazprom lucrează la extinderea prezenţei sale în Europa prin construirea mai multor noi gazoducte.

În ultimii ani, Ungaria a început să îşi diversifice importurile de gaze naturale, prin deschiderea unor interconectori de gaze cu majoritatea ţărilor vecine şi semnarea mai multor acorduri de aprovizionare, inclusiv unul cu grupul Shell. Acesta prevede livrarea de gaze naturale lichefiate (GNL) printr-un terminal din Croaţia.

Peter Szijjarto a subliniat că cea mai mare parte a livrărilor de gaze naturale ruseşti vor ajunge în Ungaria printr-un interconector de la graniţa cu Serbia. Acesta va deveni operational până în luna octombrie.

Viktor Orban, un susținător al intereselor rusești în Europa

Premierul ungar Viktor Orban a fost un promotor al intereselor Moscovei în Uniunea Europeană, solicitând în mod repetat eliminarea sancţiunilor impuse Rusiei după anexarea peninsulei Crimeea în 2014.

În același an, 2014, Moscova şi Budapesta au semnat un acord pentru construcţia a două noi unităţi la centrala nucleară de la Paks, fiecare cu o capacitate de 1,2 Gigawaţi. Lucrările vor fi executate de grupul rus Rosatom, însă acest proiect a întâmpinat numeroase întârzieri.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: