Rusia şi Ucraina, bătălia pentru marile lavre ale Ortodoxiei. Forţele speciale ale GRU, infiltrate şi pregătite să acţioneze la Pecerska și Sveatogorsk

Rusia şi Ucraina, bătălia pentru marile lavre ale Ortodoxiei. Forţele speciale ale GRU, infiltrate şi pregătite să acţioneze la Pecerska și Sveatogorsk

Kremlinul a emis un ordin privind protejarea „ortodocșilor ruşi” din Ucraina cu ajutorul forţelor speciale ale Armatei. Potrivit unui parlamanetar de la Kiev, Vladimir Putin pregăteşte o operaţiune cu forțe speciale sub acoperire.

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, a denunţat Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, calificând-o drept ”schismatică”. Patriarhia de la Constantinopol a decis săptămâna trecută să recunoască o Biserică Ortodoxă independentă în Ucraina, punând astfel capăt celor 322 de ani de tutelă religioasă a Moscovei, o decizie cu implicaţii importante pentru viitorul a milioane de credincioşi din această ţară, unde biserica rusă se bucură încă de o influenţă semnificativă.

Patriarhul Kirill a afirmat vineri că ”majoritatea absolută a creştinilor ortodocşi” nu a sprijinit această decizie, care suscită temeri privind o lume ortodoxă divizată în două sfere de influenţă.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Acuzaţii de la Kiev

Statul Major General rus pregătește o operațiune specială pentru a proteja ”ortodocșii ruşi” din Ucraina, cu ajutorul grupurilor de luptă mobile, acuză parlamentarul ucrainean Dmytro Tymciuk, coordonatorul grupului ”Rezistența Informativă”, notează publicaţia Segodnea.ua. Potrivit sursei citate, în cadrul şedinţei Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Vladimir Putin a ordonat forțelor de securitate ”să asigure siguranța mitropoliţilor ruşi în orice situație” şi ”să plaseze sub protecţie principalele mănăstiri din Ucraina ce aparţin Patriarhiei Moscovei”. Responsabile cu siguranţa clericilor şi mânăstirilor subordonate Moscovei au fost desemnate forțe speciale din cadrul GRU (serviciul secret de informaţii al Armatei Federaţiei Ruse).

”Ministrul Apărării, Şoigu, și șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Rusiei, Gherasimov, au evidenţiat faptul că au fost elaborate planuri pentru plasarea directă a grupurilor mobile de luptă (sub acoperire) pe teritoriul Ucrainei, în vederea protejării lavrelor Pecerska și Sveatogorsk”, mai susţine Tymciuk, care afirmă că strategia Kremlinului prevede că aceste obiective religioase ”sunt primele care sunt amenințate de atacuri venind dinspre naționaliștii ucraineni radicali și înarmați, care vor amenința viața episcopilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene subordonate Patriarhiei Moscovei”, scrie şi ziarul Libertatea Cuvântului, de la Cernăuţi.

 

Lavrele Pecerska şi Sveatogorsk

OSCE a observat mişcări de armament rusesc O misiune de observare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa a informat la finalul săptămânii trecute că a reperat posibile transferuri de arme din Rusia spre teritoriile separatiste din Ucraina. OSCE a afirmat că a observat săptămâna trecută armament greu trecând frontiera noaptea. O dronă OSCE a filmat „autovehicule, printre care un camion care deplasa un mijloc blindat pentru transportul trupelor” intrând şi ieşind de pe teritoriul ucrainean sub control separatist pe un drum de ţară fără post de frontieră. OSCE, a cărei echipă formează singura misiune de observare independentă din estul Ucrainei, nu a afirmat explicit că rebelilor li s-au livrat arme.

Cu alte două ocazii, organizaţia a informat că a văzut convoaie de arme deplasându-se în apropierea frontierei ucrainene, însă fără să treacă peste aceasta. Pecerska sau ”Lavra Peşterilor“ nu este doar o mânăstire, ci mai degrabă un oraş monahal, scrie Ziarul Lumina Sufletul Lavrei Pecerska, însă, se află în galeriile subterane, săpate în calcar. Odată ajuns în aceste „peşteri“, de unde şi vine numele lavrei, nu te mai gândeşti că te afli în Kiev, în Ucraina, nici măcar undeva pe pământ. În cronica rusă veche „Amintire despre anii din trecut“ a lui Nestor, se aminteşte de o mănăstire din apropierea Kievului, pe la anul 1051.

De asemenea, celebra Lavră Sveatogorsk este situată pe malul drept înalt al râului Doneţ. Într-o zonă încă din antichitate cunoscută sub denumirea de Munţii Sfinţi. Călugării de aici relatează că fondatorii lavrei în Munţii Sfinţi au fost originari din Lavra Pecersk din Kiev, care au fugit de la invazia tătaro-mongolilor la mijlocul secolului al XIII-lea. Iniţial, călugării trăiau în peşteri din stâncile călcăroase, dar, către 1679, au construit prima biserica din lemn la poalele unei stânci pe malul Doneţ – Biserica Sfinţilor Petru şi Pavel.

STRATFOR – pericol de violenţă religioasă în Ucraina

Acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, de către Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, și ruperea de Biserica Ortodoxă Rusă marchează una dintre cele mai mari schisme din lumea ortodoxă din ultimul mileniu, avertizează STRATFOR.

Mișcarea Ucrainei spre independența ecumenică față de Moscova face parte dintr-o mişcare mai amplă de a se separa de Rusia și este probabil să conducă la o mai mare fricțiune între cele două țări, avertizează sursa citată. Potrivit Stratfor, este de aşteptat să apară violenţe. Până în prezent, nu a existat nicio violență ca urmare a schismei, dar ambele părți au emis mai multe avertismente.

Poroșenko a spus: „Dacă vedeți oameni care cheamă la forțarea unei lavre, a unei mânăstiri sau a unei biserici, ar trebui să știți că ei sunt agenții Moscovei. Scopul Kremlinului este să aprindă un război religios în Ucraina”. La rândul său, Vadym Novinskii, un membru al opoziţiei parlamentare de la Kiev, a prezis un „război civil” și ciocniri pornite de la împărţirea proprietăţilor bisericeşti „în fiecare sat și în fiecare oraș”. Parlamentarul a promis să se alăture personal apărătorilor Lavrei Pecerska, de lângă Kiev.

De asemenea, tensiunea izvorâtă din schismă s-ar putea răspândi în alte zone de conflict dintre cele două țări, ducând la amplificarea războiului din estul Ucrainei, la o creștere a atacurilor cibernetice și la asasinarea unor figuri politice și religioase, în interiorul Ucrainei, avertizează experţii Stratfor.

 

OSCE a observat mişcări de armament rusesc

O misiune de observare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa a informat la finalul săptămânii trecute că a reperat posibile transferuri de arme din Rusia spre teritoriile separatiste din Ucraina. OSCE a afirmat că a observat săptămâna trecută armament greu trecând frontiera noaptea. O dronă OSCE a filmat „autovehicule, printre care un camion care deplasa un mijloc blindat pentru transportul trupelor” intrând şi ieşind de pe teritoriul ucrainean sub control separatist pe un drum de ţară fără post de frontieră. OSCE, a cărei echipă formează singura misiune de observare independentă din estul Ucrainei, nu a afirmat explicit că rebelilor li s-au livrat arme. Cu alte două ocazii, organizaţia a informat că a văzut convoaie de arme deplasându-se în apropierea frontierei ucrainene, însă fără să treacă peste aceasta.