Înarmarea spaţială revine în atenţie odată cu propunerea formulată de Rusia şi China referitoare la un proiect de tratat care interzice armele în spaţiu.
Proiectul a fost prezentat ieri de ministrul rus de externe Serghei Lavrov la Conferinţa pentru dezarmare de la Geneva, relatează AFP. Proiectul vizează interzicerea desfăşurării oricărui tip de arme în spaţiu, recurgerea la forţă şi ameninţările de a recurge la forţă împotriva obiectelor spaţiale. „Dacă nu evităm cursa înarmării în spaţiu, securitatea internaţională va fi în pericol“, a declarat Serghei Lavrov.
„Misiunea de a împiedica o astfel de cursă este pe ordinea de zi a conferinţei. Este timpul (...) să începem să lucrăm serios în acest domeniu“, a adăugat ministrul de externe al Federaţiei Ruse. Moscova, care bănuieşte că Washingtonul pregăteşte în secret un program de distrugere a sateliţilor, a avertizat că „desfăşurarea de arme în spaţiu de către un stat ar declanşa, în mod inevitabil, o reacţie în lanţ“. Printr-un tratat din 1967, dreptul internaţional interzice recurgerea la arme de distrugere în masă în spaţiu, însă nu interzice în mod specific distrugerea de sateliţi. În acest context, China a provocat o surpriză în ianuarie 2007, când a distrus cu o rachetă balistică unul dintre vechii săi sateliţi meteo aflat pe orbită. După ce au distrus sateliţi aflaţi în spaţiu în anii ’80, Statele Unite şi Uniunea Sovietică au pus capăt programelor lor de înarmare spaţială.
SUA nu mai au un program antisatelit declarat din 1985, când un satelit american a fost distrus de o rachetă lansată de pe un avion de luptă. De notat este însă că, între timp, agenţia americană de profil a cerut 10 milioane de dolari pentru studii de fezabilitate referitoare la teste de apărare antirachetă în spaţiu. Totodată, în urmă cu patru ani, a fost dezvăluită existenţa unui program de construcţie a unor sateliţi-spion, fapt care a generat o adevărată controversă, având în vedere că valoarea acestuia se ridica la 9,5 miliarde de dolari.