Evenimentul Zilei > International > Rusia și China au trimis navele militare! Alertă maximă în Marea Japoniei
Rusia și China au trimis navele militare! Alertă maximă în Marea Japoniei

Rusia și China au trimis navele militare! Alertă maximă în Marea Japoniei

Rusia și China au stârnit îngrijorarea Japoniei, după ce au trimis mai multe nave militare într-o patrulare în regiunea vestică a Oceanului Pacific.

Un număr de zece nave militare ruseşti şi chineze au efectuat prima lor misiune de patrulare comună în partea de vest a Oceanului Pacific. Informația a fost prezentată de ministerul Apărării rus, într-un comunicat de presă citat de Reuters. Misiunea de patrulare comună se desfășoară în aceste zile, în intervalul 17 – 23 octombrie.

De altfel, cele două state au mai organizat exerciții de cooperare navală în Marea Japoniei, la începutul lunii octombrie Moscova şi Beijingul au cultivat legături militare şi diplomatice apropiate în ultimii ani într-un moment în care relaţiile lor cu Occidentul s-au deteriorate destul de mult.

Manevrele sunt urmărite cu atenție de Japonia

Manevrele navale au fost urmărite atent de Japonia care a declarat la începutul acestei săptămâni că un grup de 10 nave din China şi Rusia au navigat prin Strâmtoarea Tsugaru. Aceasta separă principala insulă a Japoniei şi insula sa nordică Hokkaido. Chiar și așa, strâmtoarea este considerată parte din apele internaţionale.

„Guvernul urmăreşte îndeaproape activităţile navelor chineze şi ruse în Japonia, ca acestea, cu un interes ridicat. Vom continua să facem tot posibilul în activitatea noastră de supraveghere în apele şi spaţiul aerian din jurul Japoniei”, a declarat marţi secretarul şef adjunct al cabinetului, Yoşihiko Isozaki.

Un purtător de cuvânt al Ministerului japonez al Apărării a precizat că nu a existat nici o încălcare a apelor teritoriale japoneze şi că nu au fost încălcate reguli internaţionale prin trecerea navelor.

Relațiile diplomatice dintre Japonia și China sunt afectate de mai mult timp de pretenţiile conflictuale asupra unui grup de insule din Marea Chinei de Est. Guvernul din Tokyo are o dispută teritorială şi cu Moscova.

Rusia și China desfășoară exerciții militare comune

Rusia şi China au desfăşurat exerciţii navale comune în Marea Japoniei ca parte a cooperării navale dintre cele două ţări.

„Grupul de nave a trecut prin Strâmtoarea Tsugaru pentru prima dată ca parte a patrulei”, a declarat Ministerul Apărării rus în comunicat.

Potrivit ministerului, printre „sarcinile patrulelor” a fost „menţinerea păcii şi stabilităţii în regiunea Asia-Pacific”.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: