Atacurile declanșate de armata turcă în nordul Siriei au stârnit reacția autorităților din Rusia. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că Rusia nu ia în calcul o ciocnire a armatelor ruse și turce în Siria, Moscova fiind în legătură directă și permanentă cu Ankara, potrivit RIA Novosti şi Reuters, anunță Agerpres.

„Nici nu am vrea să ne gândim la o astfel de variantă. Există suficiente legături între militarii noştri” a declarat Peskov, răspunzând ziariştilor acreditaţi la Kremlin în legătură cu existența pericolului că Federaţia Rusă să fie atrasă într-un conflict cu Turcia pe teritoriul Siriei, anunță pagină electronică a RIA Novosti.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reacționat după ce liderii kurzilor sirieni au transmis că un acord cu guvernul sirian, negociat prin intermediul Rusiei, vizează în prezent în special desfăşurarea trupelor siriene de-a lungul frontierei cu Turcia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a transmis presei că Moscova a avertizat deja toate părţile implicate în conflictul sirian, să evite orice acţiune care ar putea determina escaladarea conflictului din Siria. Întrebat dacă Rusia nu consideră că este momentul că Turcia să își retragă trupele din nordul Siriei, Dmitri Peskov a spus că el nu poate da un răspuns, remarcând: „ Doar militarii pot da un răspuns” . Turcia a declanșat , din dată de 9 octombrie, o ofensivă în nord-estul Siriei împotriva unei miliţii kurde Unităţile de Protecţie Populară (YPG), considerată de Ankara drept organizaţie „teroristă”.

Kurzii au anunţat duminică încheierea unui acord cu Damascul pentru desfăşurarea armatei siriene în apropiere de frontieră „în sprijinul Forţelor Democratice Siriene (FDS)”, principala alianţă a combatanţilor kurzi şi arabi, dominată de YPG. Acordul încheiat de kurzi cu Damascul în cadrul unei medieri ruse are că scop desfăşurarea forţelor guvernamentale în nordul Siriei şi amânarea unor discuţii politice între cele două părţi pentru o dată ulterioară, au declarat luni lideri ai kurzilor sirieni.

După retragerea unei părţi a forţelor americane din zona, YPG s-a întors către Damasc, ceea ce a făcut posibilaintervenţia Turciei. Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a minimalizat luni riscul unor confruntări cu forţele siriene, în condițiile în care armata siriană se pregăteşte să ia poziţie în zona de frontieră cu Turcia, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a minimalizat luni riscul unor confruntări cu forţele siriene.

„Când americanii au abandonat regiunea şi au dat undă verde ofensivei turce, am fost nevoiţi să căutăm o altă cale, cea a discuţiilor cu Damascul şi Moscova, pentru a găși o cale de ieşire şi de a opri aceste atacuri turceşti. Acesta este un acord militar preliminar. Aspectele politice nu au fost discutate şi vor fi luate în dezbatere mai târziu”, a afirmat Badran Jia Kurd, membru al administraţiei kurde. Marginalizaţi şi discriminați de către puterea centrală de la Damasc, kurzii au instaurat o autonomie în regiunile vaste din nord şi nord-estul Siriei, profitând de conflictul declanşat în 2011, notează AFP. Damascul refuză să recunoască autonomia regimul i-a catalogat în trecut drept „trădători” pe combatanţii kurzi pentru alianţa lor cu Washingtonul, care a susţinut forţele kurde în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Te-ar putea interesa și: