Editura Evenimentul si Capital

RUSIA A LOVIT ROMÂNIA! Americanii au confirmat ATACUL ÎN DESFĂŞURARE aprobat de Putin. Breaking news

Autor: | | 42 Comentarii | 180579 Vizualizari

Consilierul politic al Ambasadei SUA la București, David Schlaefer, a declarat că Rusia a încercat în ultimii ani, în mod strategic, să influențeze atât politica actuală din Europa de Est, cât și din în Europa, și să slăbească țările în anumite privințe, prin folosirea de știri false și prin propagandă. „Postările false din mediul online sunt făcute cu scopul de a slăbi România, ca țară, și de a crea divizări la nivelul societății românești", a transmis acesta, în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Digi24.

Consilierul politic al ambasadei SUA de la București, David Schlaefer, a discutat despre fenomenul ştirilor false, sâmbătă seară, la emisiunea Paşaport diplomatic, difuzată la Digi24.

Personajul MISTERIOS din DOSARUL de SECURITATE al lui Petre ȚUȚEA. Cine este „ȚUȚU”, amicul lui „ȚONE” . Enigme rezolvate de Evenimentul Istoric

REDĂM CELE MAI IMPORTANTE PASAJE DESPRE INTENŢIILE ŞI ACŢIUNILE RUSIEI ÎN ROMÂNIA

„Cristina Cileacu: Rusia este una dintre ţările cele mai acuzate de interferenţe în diferite domenii, în toată lumea, nu doar în Europa şi SUA, de exemplu. Dar este de fiecare dată Rusia în spatele ştirilor false?

David Schlaefer: Nu cred că este mereu Rusia, cred că am văzut şi alte state, putem menţiona de pildă Coreea de Nord, cred că sunt preocupări legate de China şi ar putea fi şi alţii, deci din păcate, nu este doar Rusia implicată, dar ţările care au tehnologia necesară şi capacitatea de a profita de avantajul acestor oportunităţi noi, de reţelele de socializare şi îşi permit în special lucrul acesta, atunci vor face asta. Vor folosi aceste platforme noi ca pe o cale de a-şi proiecta puterea, un fel de putere mai blândă aş spune. În mod normal, când vorbim despre puterea blândă (soft power) ne gândim la evenimente culturale, grupuri muzicale, balet etc. Dar acest tip de putere hibridă, aşa cum îi spunem noi, îmbină conceptele de putere blândă şi putere dură (hard power) şi în mod sigur va fi folosită ca o armă, într-o anume măsură, de anumite ţări şi anumiţi actori.

Cristina Cileacu: Puteţi fi mai clar, daţi-mi câteva exemple. Ce va obţine Rusia sau China sau Iran sau cineva care are acest gen de tehnologie, dacă manipulează oamenii, nu contează ce naţiune, prin ştiri false?

Strategiile Rusiei în România David Schlaefer: Este o întrebare foarte bună şi aş vrea să dau un răspuns foarte concret şi vreau să mă concentrez pe Rusia, pentru că aceasta este preocuparea SUA, dar şi a României şi a acestei părţi a lumii. Este cu siguranţă o preocupare majoră pentru ambasada noastră din Bucureşti şi ce credem că observăm de-a lungul ultimilor câţiva ani este o încercare strategică a Rusiei să influenţeze atât politica actuală din Europa de Est, sau în Europa, ca întreg, dar nu doar asta, ci şi să slăbească ţările în anumite privinţe, pe termen mai lung. Să vă explic mai elaborat ce vreau să spun.

Suntem foarte preocupaţi de încercările Rusiei în România de a crea un fel de idee, prin propagandă, cu ajutorul platformelor tradiţionale, ca Sputnik şi altele, dar şi prin video-uri care devin virale, dar nu sunt atribuite nimănui, postări virale pe reţelele de socializare, care sunt făcute ca să slăbească România, ca ţară, de a crea divizări la nivelul societăţii româneşti şi în mod special, să creeze separare de percepţii între România şi partenerii ei din Vest, să slăbească relaţia transatlantică dintre România şi SUA, dar şi să slăbească afilierea României cu alţi membri UE, ca ţară membră, chiar şi cu NATO, şi să facă aceste lucruri în interesul politicii externe a Moscovei, ca opoziţie la interesul legitim al României. Cred că este un exemplu concret al felului în care tindem să vedem aceste lucruri.

În timp real, putem vedea eforturile Rusiei de a manipula alegeri şi asta nu înseamnă că se vor strădui să aleagă un anume candidat, ci înseamnă să creeze mai multă diviziune în timpul ciclului electoral, să încerce să facă oamenii să fie mai puţin încrezători în instituţiile lor, în sistemul lor electoral etc. Cred că am văzut acest lucru în SUA, toată lumea ştie asta, a fost o încercare reală din partea Rusiei să se amestece în alegerile americane şi nu era din cauză de un anume candidat, ci pentru a face întregul sistem pe care îl avem să fie pus sub semnul întrebării astfel încât încrederea Americii în sistemul electoral să se erodeze. Deci, acesta este doar un exemplu de strategie în timp real pe care Rusia o are.

NEWS ALERT! Andreea Balan, a 3-a oara la spital! ACUM e la urgenta! Primele IMAGINI! Ti se RUPE sufletul

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI