Evenimentul Zilei > International > Rusia. Negocieri cu rachete în coasta Europei. Putin a făcut anunțul
Rusia. Negocieri cu rachete în coasta Europei. Putin a făcut anunțul

Rusia. Negocieri cu rachete în coasta Europei. Putin a făcut anunțul

Liderul de la Kremlin a declarat că Rusia este gata să se abțină de la desfășurarea rachetelor 9M729 Novator în partea sa europeană, pe care Washington le consideră o încălcare a Tratatului privind forțele nucleare intermediare, dar cu condiția măsurilor reciproce din partea țărilor din NATO.

În acest sens, Putin a sugerat luarea în considerare a diferitelor măsuri de verificare, inclusiv a celor referitoare la sistemele Aegis Ashore din bazele americane și ale NATO din Europa și instalațiile rusești din regiunea Kaliningrad.

Putin a declarat că Rusia rămâne atașată moratoriului cu privire la desfășurarea de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune lansate de la sol și a calificat drept „pertinentă” invitația către NATO să declare un moratoriu reciproc similar.

Rusia rămâne de părere că Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF) este o parte crucială a arhitecturii pentru menținerea securității internaționale și a stabilității strategice. Tratatul a jucat un rol special în menținerea predictibilității și a restricției în domeniul rachetelor din Europa, scrie Tass.

„Credem că retragerea SUA din Tratatul INF, care a dus la încetarea acestuia, a fost o greșeală gravă care a exacerbat riscurile unei curse a rachetelor, a sporit potențialul de confruntare și al alunecării către o escaladare necontrolată. Având în vedere tensiunile continue dintre Rusia și NATO, noile amenințări la adresa securității paneuropene sunt evidente”, a declarat Putin.

„Într-o situație ca aceasta, sunt necesare eforturi energice pentru a atenua lipsa de încredere, pentru a consolida stabilitatea regională și globală și pentru a reduce riscurile generate de neînțelegeri și dezacorduri în domeniul armelor antirachetă”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: