Rusia lui Putin se scufundă. Țarul de la Kremlin riscă să rămână fără diamantul țării. Cauzele sunt înfiorătoare

Rusia lui Putin se scufundă. Țarul de la Kremlin riscă să rămână fără diamantul țării. Cauzele sunt înfiorătoare sursă: arhivă

Potrivit cercetătorilor unele locuri vor dispărea complet de pe faţa pământului, printre aceste numărându-se și Siberia. Cauzele invocate sunt schimbările climatice, dezastrele naturale și problemele economice.

Siberia se scufundă la propriu din cauza încălzirii globale. Temperaturile ridicate topesc permafrostul pe care stau 15 milioane de oameni. Temperaturile ridicate topesc permafrostul pe care sunt construite case, blocuri, fabrici și aeroporturi. Experții spun că Siberia se încălzește de aproape trei ori mai repede decât media globală.

„Încălzirea ne-a împiedicat să avem o viaţă mai bună”, a spus Alexander Fedorov, director adjunct al Institutului Melnikov Permafrost din capitala regională Yakutsk. „Cu fiecare an, lucrurile se înrăutățesc din ce în ce mai mult”, mai spune expertul.

Siberia s-a încălzit mai repede decât aproape oriunde altundeva pe Pământ

Oamenii de știință spun că încălzirea planetei nu trebuie să depășească 1,5 grade Celsius - dar temperaturile din Siberia au crescut deja mult peste aceasta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Regiunea din apropierea orașului Zyryanka, din estul Siberiei numită Yakutia, s-a încălzit cu mai mult de 3 grade Celsius din perioada preindustrială - triplând media globală.

Permafrostul care a susținut o dată agricultura - și pe care sunt construite sate și orașe - se află în mijlocul unui dezgheț mare, acoperind regiunea cu mlaștini, lacuri și bule ciudate de pământ care fac terenul practic inutil.

Acesta era un islaz cu denivelări mari, pe care pasc vaci. Acesta era aerodromul care deservea o localitate cu 10 mii de oameni. Pista a fost perfect dreaptă până în anii 1990, când permafrostul pe care era construită a început să se topească.

În orașul Iakuțk, la 5.000 de kilometri depărtare de Moscova, construcțiile se scufundă cu până la 12 centimetri pe an

Iakuțk este cel mai rece oraș mare din lume și cea mai mare localitate de pe glob construită pe permafrost. Are peste 300 de mii de locuitori. Maria Nedostupnenko - locuitor din Iakuțk: Bârna de aici am făcut-o singuri, pentru că acoperișul era curbat. Totul este rupt și peticit.

Evgheni - locuitor din Iakuțk: Tot ce e sub casă se mișcă. Avem permafrost așa că locuința se mișcă în sus și în jos. Aleksei Maslakov - cercetător: Nu există nicio așezare din zona arctică a Rusiei în care să nu găsești o clădire distrusă sau deformată.

Când zona arctică a Rusiei a fost populată, acum 50 de ani, constructorii au luat în calcul o topire mică și sezonieră a permafrostului și au ridicat totul pe picioare de lemn sau beton înfipte adânc în solul înghețat. Dar după câteva decenii, s-a dovedit că nu este suficient. Dacă încălzirea globală continuă în acest ritm, Rusia va trebui să cheltuiască aproape 100 de miliarde de dolari ca să refacă infrastructura din Siberia. Adică 7 la sută din Produsul Intern Brut al țării.

Pentru cei 5,4 milioane de oameni care locuiesc în Rusia, noul climat le-a perturbat casele și mijloacele de trai

Râurile cresc și curg mai repede iar cartiere întregi cad în ele. Pământul arabil pentru agricultură a scăzut cu mai mult de jumătate, până la doar 120.000 de acri în 2017.

În Yakutia, o zonă cu o treime din mărimea Statelor Unite, creșterea bovinelor și a renilor a scăzut cu 20%, pe măsură ce animalele luptă din ce în ce mai mult pentru a supraviețui distrugerii pășunilor climatului încălzit.

Iernile, deși încă brutale, au devenit mai blânde și mai scurte. Hrănite de permafrostul care se dezgheță mai rapid, râurile au început să inunde mai mult, lăsând unele comunități inaccesibile luni întregi și spălând pe altele, împreună cu pământul de sub ele.

Acestea sunt alte 10 orașe care vor dispărea de pe faţa pământului din cauza schimbărilor climatice

1. San Francisco, SUA

2. Veneția, Italia

3. Detroit, SUA

4. Ivanovo, Rusia

5. Orașul Mexic, Mexic

6. Banjul, Gambia

7. Timbuktu, Mali

8. Napoli, Italia

9. Bangkok, Thailanda

10. Alte orașe americane aflate în pericol, relatează washingtonpost.