Rusia își dezvoltă arsenalul nuclear. Anunțul lui Serghei Șoigu stârnește îngrijorare în Occident

Rusia își dezvoltă arsenalul nuclear. Anunțul lui Serghei Șoigu stârnește îngrijorare în Occident sursa foto: EVZ

Rusia va aloca mai mulți bani dezvoltării proiectelor de înarmare nucleară. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Soigu. El a precizat că va acorda o atenție deosebită dezvoltării infrastructurii pentru depozitarea noilor sisteme de rachete cu focoase nucleare.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu a anunțat că Moscova se va orienta spre dezvoltarea infrastructurii destinată forțelor sale nucleare. Oficialul rus a declarat că mai multe investiții în această direcție, pentru dezvoltarea arsenalului de arme nucleare, vor fi prevăzute în bugetul de stat aferent anului 2023, după cum informează presa de stat.

„La pregătirea listei de proiecte majore pentru 2023 se va acorda o atenție deosebită construcțiilor și investițiilor în infrastructura de interes pentru forțele nucleare strategice”, a declarat ministrul Apărării, Serghei Șoigu, conform agenției de presă RIA.

Conform presei de stat, oficialul de la Moscova a precizat că vor fi construite instalații pentru a depozita noile sisteme de rachete cu focoase nucleare.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest context, Moscova a acuzat Statele Unite de „comportament toxic” anti-rus. Oficialii ruși susțin că din cauza acestei abordări au părăsit discuţiile privind controlul armelor nucleare de la Cairo, relatează Reuters.

Sursă: Igor Dolgov | Dreamstime.com

Rusia dă vina pe SUA pentru retragerea de la negocierile acordului START

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe Maria Zaharova a justificat ieșirea de la negocieri spunând că Satele Unite că au încercat să manipuleze noul tratat nuclear START în avantajul lor. Este ultimul angajament de acest gen, în vigoare, între cele două state. Tratatul New START limitează numărul de focoase atomice pe care fiecare parte le poate desfăşura şi are semnificaţie atât simbolică, cât și practică.

Zaharova a scris pe Telegram că decizia Rusiei de a amâna discuţiile despre arme a fost luată în contextul relațiilor reci dintre cele două țări.

„În toate domeniile, observăm cel mai înalt nivel de toxicitate şi ostilitate din partea Washingtonului. (…) Ca parte a totalului război hibrid dezlănţuit împotriva noastră, aproape fiecare pas al SUA către Rusia este supus unei dorinţe patologice de a face rău ţării noastre oricând este posibil”, a spus ea.

Oficiali din cele două ţări urmau să se întâlnească în Egipt pentru a discuta probleme legate de New START, inclusiv potenţiala reluare a inspecţiilor reciproce ale arsenalelor nucleare.

Zaharova a acuzat Washingtonul că încearcă să modifice echilibrul de forţe în virtutea tratatului prin convertirea sau redenumirea armelor pentru a le scoate în afara domeniului de aplicare a acordului. Ea nu a prezenta și dovezi în acest sens.

Sursa foto. EVZ

Moscova vrea să reia discuțiile

Chiar și așa, Rusia susține că New START este un instrument important pentru asigurarea predictibilităţii şi evitarea unei curse a înarmărilor, a spus ea. Oficialul de la Moscova și-a exprimat speranța că discuțiile vor fi reluate în 2023.

După ce Rusia s-a retras din discuţii, Departamentul de Stat al SUA a declarat că este pregătit să reprogrameze întâlnirea la o dată cât mai curând posibilă.

Relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite s-au prăbuşit la punctul cel mai conflictual din ultimii 60 de ani după războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina. Statele Unite au adoptat mai multe sancțiuni împotriva Moscovei și au acordat ajutoare financiare și militare de miliarde de dolari către Kiev.