Evenimentul Zilei > International > Rusia îngrozește lumea. A testat cea mai puternică şi perfectă rachetă hipersonică. Putin: „Este invincibilă”. VIDEO-FOTO
Rusia îngrozește lumea. A testat cea mai puternică şi perfectă rachetă hipersonică. Putin: „Este invincibilă”. VIDEO-FOTO

Rusia îngrozește lumea. A testat cea mai puternică şi perfectă rachetă hipersonică. Putin: „Este invincibilă”. VIDEO-FOTO

Armata rusă a declarat că a lansat cu succes o rachetă hipersonică „Zircon” dintr-un submarin pentru prima dată. Racheta de înaltă tehnologie este o componentă cheie a ceea ce președintele Vladimir Putin susține ca noua generație de arme a Rusiei, şi este „invincibilă”.
Racheta a fost lansată din submarinul nuclear Severodvinsk de la o adâncime de 131 de picioare și a lovit o țintă de testare în Marea Barents, a declarat Ministerul rus al Apărării într-o declarație însoțită de un videoclip care arată flăcările luminând cerul nopții.
Rusia a anunţat luni că a efectuat cu succes un tir de rachetă de croazieră hipersonică – Zircon – de la bordul unui submarin, o armă de tip nou pe care Moscova o consideră invincibilă şi care îngrijorează Washingtonul.
 „Flota rusă a testat pentru prima oară o rachetă hipersonică de tip Zircon de la bordul submarinului nuclear Severodvinsk”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării, precizând că acesta este „un succes”.

Racheta a vizat o ţintă de exerciţiu aflată pe Marea Barents, în nordul Rusiei

O înregistrare video, publicată de minister, surprinde racheta zburând, într-o explozie de lumină, în timpul nopţii. Lansarea testului PRS-1M hipersonic rus a fost efectuată cu succes de către forțele aerospațiale rusești la terenul de antrenament Sary-Shagan, Kazahstan.

Prima lansare oficială a unei rachete de tip Zircon a avut loc în octombrie 2020. Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat atunci ”un mare eveniment”. Alte teste au avut loc între timp, de la bordul fregatei Amiral Gorşkov.

Noile sisteme de arme ale Rusiei ar putea „ajunge oriunde în lume” și ar fi capabile să se sustragă rachetelor americane

Acest tir intervine în timp ce negocieri între Moscova şi Washngton cu privire la ”stabilitatea strategică” au fost reluate discret, în urma unei întâlniri, în iunie, a preşedinţilor Putin şi Joe Biden.

russia-tsirkon-hypersonic-missile-sub-launch.jpg

Problema controlului armamentului este un punct major în cadrul acestor negocieri, care vizează să relaxeze relaţiile bilaterale, foarte degradate, şi să oprească o nouă cursă a înarmării.

Rusia şi-a multiplicat în ultimii ani, pe fondul unor tensiuni cu Occidentul, anunţurile cu privire la arme noi, pe care Putin le-a prezentat drept ”invincibile”.

Racheta, cu o rază de acţiune maximă de aproximativ 1.000 de kilometri, urmează să fie echipată la bordul unor nave de suprafaţă

Numeroase alte arme – precum racheta hipersonică Kinjal, destinată Forţelor aeriene, sauracheta cu propulsie nucleară Burevestnik – se află în dezvoltare. Primele rachete hipersonice de nouă generaţie, de tip Avangard, capabile să atingă o viteză de Mach 27 şi să-şi schimbe direcţia şi altitudinea, au fost puse în serviciu în cadrul armatei ruse în decembrie 2019.

Ministrul Apărării, Sergey Shoigu, a declarat că testele urmează să fie finalizate până la sfârșitul acestui an și se așteaptă ca arma să fie comandată de Marina Rusă în 2022, pentru a înarma crucișătoare, fregate și submarine, relatează themoscowtimes.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: