Agenția spațială rusă "Roscosmos" a dezvăluit concepția noii ambarcațiuni care va fi alimentată de un reactor nuclear compact. Roscosmos susține că ambarcațiunea va fi capabilă să călătorească "interstelar" – ceea ce înseamnă că zboară între stele. Se speră că nava spațială va putea să transporte pasageri o dată ce un material special va fi gata pentru a-i proteja de radiații.

Video lansat pe pagina oficială a Agenţiei Roscomos prezintă conceptul de design care este inedit. În postare se  lăuda că motoarele nucleare vor avea o "clasă nouă" care va "depăși nivelul actual al dezvoltării tehnologice și științifice".

Motorul este în curs de dezvoltare la Keldysh Center și companiile de la Agenția Rusă pentru Energie Atomică, relatează mass-media rusă.  Vladimir Koshlakov, șeful Centrului de Cercetare Keldysh, a declarat: "O misiune pe Marte este posibilă în viitorul apropiat, dar nu este un scop în sine. Motoarele noastre pot constitui fundamentul unei întregi game de misiuni spațiale". "Reutilizabilitatea este prioritatea. Trebuie să dezvoltăm motoare care nu trebuie să fie reglate sau reparate mai mult de o dată la zece zboruri". "De asemenea, la 48 de ore după ce racheta se întoarce din spațiu, trebuie să fie pregătită să plece din nou. Aceasta este ceea ce cere piața".

Roscosmos: "Astăzi, Centrul Keldysh lucrează la dezvoltarea unei nave dotate cu motoare mai puternice. "O nouă clasă de unități energetice nucleare, care nu au nevoie nici de lumina soarelui, nici de bateriile solare pentru funcționare." Planurile sunt acum în mișcare pentru a începe dezvoltarea motoarelor – dar nu a fost dat un interval de timp. Oamenii de știință de la Roscosmos recunosc dificultăți în a face posibil zborul cu echipaj – întrucât protecția impusă de tehnologia actuală ar fi prea grea.  Temerile că nava spațială va fi greoaie și scumpă se speră, totuşi, să fie ușurate o dată  cu dezvoltarea de noi materiale ușoare și durabile. Echipajul sau pasagerii expuși la reactor ar putea fi supuși otrăvirii prin radiații în timpul zborului spațial, potrivit dailystar.

Russia spaceship