Investitorii rusi pandesc privatizarile strategice de la Belgrad.
Iminenta privatizare a marilor companii de stat din Serbia a trezit interesul investitorilor rusi, care vizeaza in special ramurile strategice ale economiei, informeaza cotidianul „Blic”.
Intors recent de la un forum economic desfasurat la Soci, vicepremierul sarb, Bozidar Djelici, a declarat ca rusii isi doresc firma care exploateaza mina de cupru din Bor, compania aeriana nationala JAT Airways si compania petroliera Naftna Industrija Srbije (NIS), dar au pus ochii si pe industria chimica si pe sistemul bancar. Djelici
s-a intalnit cu reprezentantii Lukoil, Aeroflot, Gazprom si Moscow Bank, carora le-a prezentat strategia de privatizare a sectorului economic public din Serbia.
Miza cea mare este NIS, iar surse bine informate, citate de cotidianul „Blic”, sustin ca sunt sanse mari ca aceasta sa fie cumparata de Gazprom, si nu de Lukoil, asa cum s-a speculat in ultimele luni. Iar daca vrea ca gazoductul Blue Stream sa treaca prin Serbia, Belgradul va trebui sa bata palma cu Gazprom.
Soarta JAT Airways urmeaza sa fie hotarata pana la sfarsitul anului, in timp ce de mina de cupru de la Bor s-a aratat interesat oligarhul Oleg Deripaska. El este deja prezent in peisajul economic din Serbia, prin intermediul companiei austriece Strabag, la care detine un pachet de actiuni de 30%.
Pe de alta parte, Moscow Bank, una dintre primele zece mari banci din lume, a anuntat ca a decis sa isi deschida filiale pe teritoriul Serbiei, ceea ce nu face decat sa confirme ca rusii au pus ochii si pe sistemul bancar sarbesc.
Politica si afaceri
Presa internationala continua sa scrie ca Moscova ar sustine pozitia Belgradului in privinta statutului Kosovo tocmai pentru a pune mai usor mana pe marile companii sarbesti. Rusia are drept de veto in Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite si, fara acordul ei, provincia Kosovo nu poate deveni independenta, asa cum a recomandat mediatorul ONU, Martti Ahtisaari, si cum si-ar dori marile puteri occidentale.
Vicepremierul Bozidar Djelici a tinut sa infirme insa existenta oircarei legaturi intre discutiile referitoare la statutul Kosovo si marile privatizari din Serbia. „Companiile rusesti nu cauta privilegii in economia din Serbia si nici nu au nevoie de asa ceva”, a declarat Djelici. Rusia este principalul partener economic al Serbiei.
Numai ca, dupa cum insusi Djelici a avertizat recent, deficitul comercial in relatia cu Federatia Rusia risca sa depaseasca nivelul de trei miliarde de dolari. Si aceasta pentru ca petrolul si gazul rusesc au mult mai mare cautare decat bunurile si serviciile sarbesti, chiar daca 95a sunt scutite de orice fel de taxe vamale la export. Problema este insa ca sunt de slaba calitate.
PRELUARI
Ce companii detin rusii in Serbia
> Beopetrol - cumparata de Lukoil
> HTP Putnik - cumparata de Metropol
> Termoelektro - cumparata de Harvinter
> Fadip - cumparata de Metaloruan
> Gosa FOM - cumparata de JCS Koks
> Rekord - cumparata de Viza