Rusia atacă SUA și UE și acuză „sugestii din afară” în Republica Moldova. „I se interzice în mod explicit”

Rusia atacă SUA și UE și acuză „sugestii din afară” în Republica Moldova. „I se interzice în mod explicit” Rusia vs. Republica Moldova. Sursa foto: Arhiva EVZ

Rusia speră că Republica Moldova „va putea acționa independent, fără sugestii din afară”. Poziția oficialilor de la Moscova vine în contextul unor acuzații grave adresate către Statele Unite ale Americii (SUA) și Uniunea Europeană (UE) în ceea ce privește afacerile interne ale statului și relațiile și negocierile inițiate de președintele Maia Sandu. Nu este prima dată când Rusia acuză liderii mondiali de „amestec în treburile interne” ale Republicii Moldova.

SUA și UE îi interzic Maiei Sandu să vorbească

Ministrul de externe Serghei Lavrov al Rusiei a declarat, miercuri, 13 octombrie, în deschiderea reuniunii șefilor serviciilor de securitate și de informații din cadrul Comunității Statelor Independente (CSI), că SUA și UE exercită presiuni fără precedent asupra președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, căreia îi interzic să vorbească pe tema unor relații normale cu Rusia.

„Noi pledăm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, o ţara istoric apropiată nouă. Respectăm rezultatele alegerilor parlamentare din iulie (n.r. câștigate de partidul Maiei Sandu, Partidul Acţiune şi Solidaritate). O preocupare profundă suscită însă caracterul fără precedent al amestecului Washingtonului şi Bruxelles-ului în procesele politice interne din republică, mergând până acolo încât preşedintei acestei ţări i se interzice în mod explicit până să şi vorbească despre dorinţa de a avea relaţii normale cu Federaţia Rusă”, a declarat Serghei Lavrov.

Republica Moldova trebuie să acționeze independent

Ministrul de Externe rus a mai precizat că speră că Republica Moldova „va putea acţiona independent, fără sugestii din afară”. Rusia a mai acuzat SUA și UE de interferări în „treburile interne” ale Republicii Moldova și în luna martie, reacția venind tot din partea ministrului de externe, după declaraţiile făcute de ambasadorul SUA la Chişinău, Dereck J. Hogan, care a spus că politicienii aleşi din Republica Moldova trebuie să respecte voinţa poporului şi „să se apuce urgent de lucru”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Republica Moldova, potrivit MAE rus, ar putea fi ajutată să iasă din criză nu prin „predici misionare” din partea SUA şi „instrucţiuni” ale UE care polarizează societatea şi mai mult, „ci prin respectul real pentru suveranitatea acestei ţări şi neintervenţia în procesele sale politice”.

Președinta Maia Sandu a spus, în luna ianuarie: „Dacă vom conveni cu partea rusă o vizită, eu voi merge la Moscova. Avem suficiente şi serioase subiecte de discutat cu Rusia; atât pe partea socială, ce ţine de domeniul asigurării cu pensii, cât şi pe partea economică, ce ţine de comerţ, să desgheţăm exportul; să discutăm problema transnistreană”, potrivit agerpres.