Rusia, acuzată crime de război! Bilanț înfiorător în Siria: cel puţin 544 de civili au fost ucişi şi alți peste 2.000 răniţi în urma unui asalt condus de Rusia asupra ultimului bastion rebel din nord-vestul țării, început în urmă cu două luni, relatează Reuters, preluată de Agerpres, citând grupuri de apărare a drepturilor omului şi salvatori.

Avioanele ruse, alături de armata siriană, au început, pe 26 aprilie, o ofensivă de amploare asupra unor zone din provincia Idlib, controlată de rebeli, şi din provincia Hama. Este cea mai mare escaladare a războiului dintre preşedintele sirian Bashar al-Assad şi duşmanii săi de vara trecută.

Reţeaua siriană pentru drepturile omului (SNHR), care monitorizează numărul de victime şi informează agenţiile ONU, spune că printre cei 544 de civili ucişi în sutele de atacuri efectuate de avioanele de luptă ruseşti şi de armata siriană se află şi 130 de copii.

„Armata rusă şi aliatul său sirian lovesc deliberat civili, existând un număr record de unităţi medicale bombardate”, a declarat pentru Reuters Fadel Abdul Ghany, preşedintele SNHR. De cealaltă parte, Rusia şi armata siriană infirmă că avioanele lor au lovit deliberat zone civile cu bombe cu fragmentare şi arme incendiare, dar locuitorii din zonele controlate de rebeli spun că loviturile sunt menite să paralizeze viaţa de zi cu zi.

Moscova susţine că forţele sale şi armata siriană se confruntă cu atacurile teroriste ale militanţilor Al-Qaida despre care ei spun că lovesc zone populate controlate de guvern şi îi acuză pe rebeli că au încălcat un armistiţiu convenit anul trecut între Turcia şi Rusia.

Organizaţia Human Rights Watch a precizat, luna trecută, că operaţiunea comună ruso-siriană a folosit muniţie cu fragmentare şi arme incendiare în atacuri, alături de dispozitive explozive aruncate din avioane, care au efecte extinse în zonele populate, bazându-se pe rapoarte ale salvatorilor şi relatări ale martorilor.

Locuitorii din zonă şi salvatorii susţin că această campanie, declanşată în urmă cu două luni, a lăsat sate şi oraşe în ruină. Potrivit ONU, cel puţin 300.000 de persoane au fost forţate să-şi părăsească locuinţele şi să meargă în zonele mai apropiate de frontiera cu Turcia.

„Sate şi oraşe întregi au fost golite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Apărării Civile din Idlib, Ahmad al Sheikho, afirmând că este cea mai distrugătoare campanie asupra provinciei de când aceasta a căzut în mâinile opoziţiei, la jumătatea lui 2015.

15 persoane, inclusiv copii, au fost ucise vineri în satul Mhambil din vestul provinciei Idlib, după ce elicoptere ale armatei siriene au aruncat bombe butoi într-o zonă civilă, au precizat cei de la apărarea civilă şi martori. Şefii a 11 organizaţii umanitare majore au avertizat, la sfârşitul săptămânii trecute, că provincia Idlib este în pragul dezastrului, trei milioane de civili fiind în pericol, printre care şi numeroşi copii.

„Prea mulţi au murit deja” şi „până şi războaiele au legi”, au declarat aceștia despre numeroasele atacuri ale forţelor guvernamentale şi aliaţilor lor asupra spitalelor, şcolilor şi pieţelor, au precizat într-o declaraţie comună sprijinită de ONU.

Joi, o lovitură aeriană a lovit spitalul din Kafr Nabl, aceasta fiind a 30-a unitate medicală bombardată în timpul campaniei, ceea ce a lăsat sute de mii de civili fără acces la îngrijiri medicale. „Să ai aceste unităţi medicale bombardate şi scoase din uz în mai puţin de două luni nu este un accident. Să-i spunem pe nume, este o crimă de război”, a declarat dr. Khaula Sawah, vicepreşedinte a Uniunii organizaţiilor de îngrijire medicală şi ajutorare cu sediul în SUA, care asigură ajutor umanitar în nord-vestul Siriei.