Rusia a tras cu muniție reală în Marea Neagră. Ministerul rus al Apărării a explicat cauza

Rusia a tras cu muniție reală în Marea Neagră. Ministerul rus al Apărării a explicat cauza sursă: arhivă

Ministerul rus al Apărării a comunicat recent că mai multe nave de război rusești au fost implicate într-un exerciţiu de antrenament cu muniţie reală în Marea Neagră.

Rusia a tras cu muniție reală în Marea Neagră în paralel cu exerciţiile militare desfăşurate în aceeaşi zonă de Ucraina şi ţările membre NATO, printre care și România. Rusia a protestat faţă de aceste manevre militare în Marea Neagră. Flota rusă din Marea Neagră a anunțat astfel că echipajele a două nave mari de debarcare, Orsk și Saratov, au efectuat miercuri tiruri asupra unor ţinte maritime şi aeriene în Marea Neagră.

Este o completare a exerciţiilor efectuate recent în Crimeea, zonă în care ruşii şi-au testat sistemele de apărare antiaeriană. Miercuri a fost implicat şi submarinul diesel Kolpino, capabil să transporte rachete de croazieră Kalibr. Aşa cum era de aşteptat, despre această navă de luptă nu s-a precizat dacă a rămas în largul mării sau s-a retras la bază. Amintim că între 28 iunie şi 10 iulie, în Marea Neagră se desfășoară și exerciţiul Sea Breeze, cu implicarea Ucrainei şi SUA.

Explicaţiile pentru acest exerciţiu au legătură cu escaladarea tensiunilor dintre NATO şi Moscova, după ce oficialii de la Kremlin au confirmat că au fost trase focuri de avertisment şi au fost lansate bombe de-a lungul rutei unei nave de război britanice. S-a dorit îndepărtarea acesteia din apele teritoriale din jurul Peninsulei Crimeea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Rusia dă semne că devine din ce în ce mai agresivă

Navă de război rusească dotată cu sistem de rachete antisubmarin

La rândul lor, oficialii de rang înalt de la Londra au spus că nu acceptă versiunea Moscovei despre incidentul de lângă Crimeea. Marea Britanie nu recunoaşte anexarea peninsulei citate de către Rusia. Moscova ceruse anularea exerciţiului Sea Breeze, iar Ministerul rus al Apărării a declarat că va reacţiona pentru protejarea securităţii naţionale. Astfel se poate explica de ce a fost folosită muniţia reală.

La exerciţiul Sea Breeze 2021 participă aproximativ 5.000 de militari ai NATO şi ai ţărilor aliate. De asemenea, sunt prezente aproximativ 30 de nave şi 40 de avioane de luptă şi elicoptere. De asemenea, participă distrugătorul de rachete USS Ross. Au fost convocate şi trupele de infanterie marină americane, dar și două nave al marinei române, împreună cu un elicopter și 300 de marinari militari, conform Agerpres.

În acest context, amintim că aviația rusă se întărește în zona Mării Negre. Totodată, preşedintele Vladimir Putin a vorbit despre cel mai sumbru scenariu: un Război Mondial cu efecte devastatoare pentru omenire. Mai trebuie spus că Armata Rusiei va fi dotată curând cu sisteme de arme unice, iar Vladimir Putin a prezentat lista.