Evenimentul Zilei > International > Rusia a lansat cel mai modern şi dotat submarin nuclear din clasa Yasen-M, denumit „Kazan”. FOTO
Rusia a lansat cel mai modern şi dotat submarin nuclear din clasa Yasen-M, denumit „Kazan”. FOTO

Rusia a lansat cel mai modern şi dotat submarin nuclear din clasa Yasen-M, denumit „Kazan”. FOTO

Submarinul nuclear „Kazan”, primul submarin din clasa Yasen-M, a fost introdus în dotarea Forțelor Navale ale Federației, a anunțat Ministerul Apărării din Rusia. 

Rusia a finalizat primul submarin nuclear modernizat din clasa Yasen-M denumit „Kazan”. Pe 7 mai, submarinul nuclear a fost pus în funcțiune de Marină, potrivit departamentului de informații al Ministerului Apărării din Rusia

„La Șantierul Naval Sevmash din Severodvinsk, în prezența comandantului-șef al Forțelor Navale, amiralul Nikolai Evmenov, s-a desfășurat ceremonia solemnă de primire în Marină a submarinului nuclear Kazan, din generația a patra, clasa Yasen-M”, a raportat departamentul.

„Kazan” este submarinul principal al noului proiect Yasen-M

Submarinele nucleare polivalente ale proiectului Yasen-M sunt purtătoare de rachete de croazieră Onyx și / sau Calibre. De asemenea, este planificată echiparea lor cu rachete hipersonice Zircon.

Submarinul a fost proiectat şi lucrat de Biroul de Construcții și Proiectare Malakhit și, potrivit lui Evmenov, „dispune de armamente eficiente de atac și de mijloace radioelectronice, care îi permit să îndeplinească misiuni în toate regiunile Oceanului Planetar”.

Principalul submarin nuclear Yasen-M a intrat în serviciul cu marina rusă

Submarinul nuclear „Kazan”, Proiect 855M, a fost lansat la apă în anul 2017. Termenele de finalizare a testelor au fost amânate de mai multe ori. Pe 04 martie 2021, Corporația Întrunită Constructoare de Nave (OSK) a anunțat că submarinul a finalizat toate testele și este gata pentru predarea către flotă. Mai mult, pe 19 martie, Evmenov a anunțat că marina rusă va primi în 2021 alte trei submarine nucleare.

„Până la sfârșitul anului, Forțele Navale vor primi submarinul purtător de rachete cu destinație strategică Knyaz Oleg, clasa Borey-A, precum și submarinele nucleare Kazan și Novosibirsk din clasa Yasen-M, aflate în construcție la Sevmash”, a precizat Evmenov.

Submarinele Proiect 885M din clasa Yasen-M sunt purtătoare de rachete de croazieră Kalibr și Oniks, iar în perspectivă vor fi dotate cu noile rachete hipersonice Zircon.

Şi nu este totul, în faze de construcție sau testare se mai află alte șapte submarine Proiect 885M din clasa Yasen-M. Astfel, submarinul K-573 Novosibirsk desfășoară testele de marș, urmând să fie predat Flotei din Oceanul Pacific, cel mai probabil în luna decembrie 2021. Tot pentru Flota din Oceanul Pacific se află în construcție și submarinul K-571 Krasnoyarsk, ce urmează să fie lansat la apă în luna august 2021 și să fie livrat în luna decembrie 2022, scrie southfront.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: