Purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, extrem de apropiat de președintele partidului, Călin Popescu Tăriceanu, a confirmat, sâmbătă, că partidul său a blocat majoritatea propunerilor economice controversate lansate de PSD în ultimele luni de zile.
Vosganian a declarat sâmbătă, la Oradea, că ALDE respinge taxa de solidaritate de 2% din fondul de salarii, pe care Guvernul intentioneaza sa o impuna angajatorilor de la 1 ianuarie 2018, şi a precizat că la începutul săptămânii viitoare subiectul trebuie să fie discutat neapărat cu PSD. "Avem rezerve în legătură cu acest procent de 2% şi vrem să ştim exact de unde provine", a spus el.
Însă acesta este doar un episod delicat dintr-un lung șir de acest fel, a dezvăluit Vosganian. El a spus că ALDE și PSD au avut "decalaje de atitudine şi nepotrivire" pe tema impozitării gospodăriilor, a taxei de solidaritate şi a impozitului pe cifra de afaceri, la care, în urma demersurilor ALDE şi cu sprijinul mediului de afaceri, s-a renunţat.
Afirmațiile lui Vosganian au apărut în contextul în care în coaliția de guvernare a apărut de câteva luni de zile ideea că impunerea de către PSD cu forța a unei măsuri economice cu care ALDE nu este de acord ar putea să provoace ruperea coaliției de guvernare.
Sarabanda ideilor pe care Guvernul le-a tras pe linie moartă
Imediat după preluarea guvernării de către coaliția majoritară PSD-ALDE, Guvernul a lucrat la proiectul introducerii unui „impozit pe gospodărie”, idee pe care au anunțat-o cu aplomb dar la care au renunțat rapid după ce și-au dat seama că statul nu are încă posibilitatea să facă rapid o asemenea reformă.
În vară a răsărit o altă idee: introducerea unei taxe de solidaritate pentru toate persoanele cu venituri lunare de peste 10 salarii minime pe economie (14.500 de lei). A fost abandonată pentru că proiectul ar fi adus prea puțin bani la bugetul de stat comparativ cu prețul electoral pe care l-ar fi plătit ALDE, măsura fiind o lovitură directă în electoratul lor liberal.
La învestirea noului Guvern Mihai Tudose, în programul de guvernare a răsărit o altă măsură care a pus pe jar mediul economic: impozitul pe profit urma să fie înlocuit cu un impozit pe cifra de afaceri. Măsura era destinată aducerii la buget a sumelor pe care companiile le-ar fi scos din țară prin diferite inginerii financiare. Dar Guvernul a ajuns la concluzia că măsura ar fi afectat societăţile comerciale din România care acţionează corect şi îşi plătesc în mod onest datoriile către stat, astfel că și ea a fost aruncată la gunoi.
Cea mai recentă piruetă a GuvernuluI PSD-ALDE este introducerea split TVA de la 1 ianuarie 2018. Măsura înființării pentru firme a unui cont separat de TVA a fost adoptată de Guvern, pentru ca după proteste uriașe din partea mediului de afaceri legate de riscul prăbușirii a mii de firme, coaliția de guvernare a decis că măsura va deveni obligatorie abia în 2019.