Operatori din întreaga lume pun la punct strategii pentru a-i încuraja pe turiştii occidentali să viziteze Irakul.
Unele dintre cele mai interesante situri arheologice din lume şi o serie de locuri sfinte ale Islamului. Deşi o astfel de descriere ar trebui să atragă imediat vizitatori din întreaga lume, în cazul Irakului, operatorii de turism întâmpină probleme în a convinge străinii să vină să viziteze această ţară, notează „The Times“. Misiunea este grea, dar nu imposibilă. Graţie unor obiective turistice incredibile, Irakul, văzut ca locul naşterii civilizaţ iei, ar putea redeveni ce a fost înainte ca Saddam Hussein să pornească războiul cu Iranul, în 1980. Adică o destinaţie turistică populară pentru vizitatori din Japonia, Franţa şi Germania.
Circa 200 de operatori de turism, hotelieri şi oficiali s-au întâlnit săptămâna aceasta pentru a discuta despre industria turismului din Irak, odinioară înfloritoare. Aceştia sunt încurajaţi de faptul că nivelul violenţelor a scăzut şi speră ca în aceste condiţii turismul irakian să-şi reintre în drepturi.
„Aş vrea ca turiştii din toată lumea să vină aici pentru că sunt multe de vizitat“, a spus Hamood Massam al-Yakoubi, şeful Consiliului irakian de turism.
La recepţiile unor hoteluri din Bagdad se mai găseşte câte un ghid turistic pe care s-a pus praful, dar care prezintă imagini cu atracţiile turistice, printre care cupolele de aur ale moscheii al-Askari, unul dintre lăcaşurile sfinte ale şiiţilor. Moscheea se află în reconstrucţie acum, după ce a fost bombardată în 2006. Şi muzeul din Bagdad a fost prădat după invazia din 2003, condusă de SUA, iar trupele americane au fost acuzate că au distrus artefacte când au construit o bază la Babylon.
Aeroportul internaţional care urmează să se deschidă curând la Najaf va permite turiştilor să evite Bagdadul, mai periculos, şi să meargă direct să viziteze lăcaşuri sfinte. 95% dintre cei care practică turismul religios vin din Iran. Însă, potrivit lui Yakoubi, există circa 5.000 de turişti anual şi din ţări europene, ca Marea Britanie, Germania şi Ucraina.