Evenimentul Zilei > Social > Rugăciunea zilei. Ziua în care copiii primesc rugăciunile părinților
Rugăciunea zilei. Ziua în care copiii primesc rugăciunile părinților

Rugăciunea zilei. Ziua în care copiii primesc rugăciunile părinților

Rugăciunea zilei de 5 mai este înălțată către Cuviosul Mucenic Efrem cel Nou și este adresată de părinți pentru copiii lor.

Cuviosul Mucenic Efrem cel Nou este sărbătorit în Biserica Ortodoxă în ziua de 5 mai Acesta s-a născut pe 14 septembrie 1384, de Ziua Sfintei Cruci, în cetatea Trikala din Grecia.

La vârsta de 14 ani a intrat viețuitor la Mănăstirea Buna Vestire, la Muntele Neprihăniților, de lângă localitatea Néa Makri, în regiunea Atica. În această mănăstire s-a nevoit mai bine de 27 de ani primind și darul preoției.

În anul 1416, otomanii au ocupat și regiunea Atica, unde se afla mănăstirea în care viețuia Sfântul. În anul 1424, atacând mănăstirea, otomanii au tăiat capetele tuturor călugărilor, mai puțin a Sfântului Efrem care a scăpat deoarece se afla într-o peşteră în care obişnuia să viețuiască. Sfântul Efrem a fost prins de păgâni în anul următor, pe 14 septembrie 1425 și dus în tobie. Vreme de opt luni și jumătate a fost supus la chinuri groaznice pentru a se lepăda de credința sa. S-a mutat la Domnul în ziua de 5 mai 1426, în vârstă fiind de 42 de ani.

După moartea sa, mănăstirea a rămas pustie vreme de 500 de ani, până în 1945, când a fost redeschisă.

Trecerea sa în rândul Sfinților s-a făcut la data de 2 martie 2011, de către Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului, în urma cererii Bisericii Ortodoxe a Greciei, rânduindu-i-se ca dată de prăznuire ziua de 5 mai.

Rugăciune către Sfântul Efrem

„Sfinte Efrem, ocrotitorule al părinţilor binecredincioşi şi al copiilor lor, auzi rugăciunea noastră şi sârguieşte‑te să ne vii în ajutor. Ne rugăm ţie, sfinte, pentru copiii noştri (numele). Ocroteşte-i prin rugăciunile tale, fii lor povăţuitor pe calea adevărului şi fereşte‑i de toată ispita şi necazul. Fii lor călăuză pe marea cea învolburată a vie­ţii acesteia. Fereşte-i cu rugăciunile tale de patimile trupeşti, şi de ispitirile de tot felul. Fii lor dascăl înţelept, învă­ţându‑i să aleagă cele bune şi să se ferească de cele rele.

Roagă‑te pentru ei Iubitorului de oameni, Dumnezeu, să le dăruiască sănătate sufletească şi trupească şi minte luminată. Tu, cel ce te‑ai arătat fetiţei pe care ai îndemnat‑o să se spovedească, îndeam­nă‑i şi pe copiii noştri să meargă pe calea spovedaniei. Tu ne‑ai învăţat că Sfânta Împărtăşanie este cel mai mare ajutor pentru copii, pentru aceasta ajută‑i pe aceştia să trăiască o viaţă curată, pentru a primi fără osândă Sfintele Taine.

Ne rugăm ţie, Sfinte Efrem, pentru toţi copiii credincioşi, pentru duhovnicii şi părinţii lor. Fereşte‑i de prieteniile pierzătoare de suflet, fereşte‑i de uneltirile celui viclean. Ajută‑i, sfinte, să ducă o viaţă bineplăcută lui Dumnezeu şi să fie pilde de credinţă şi evlavie pentru cei din jurul lor. Ca, lucrând cele de folos şi simţind ocrotirea ta, să îţi mulţumească în fiecare zi a vieţii lor şi pe Dumnezeu să Îl laude în tot ceasul, acum şi pururea şi în vecii vecilor.

Amin”.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: