Editura Evenimentul si Capital

Cei mai GENIALI ROMÂNI. Telefonul spațial și rucsacul cu semnalizator, doar două dintre invențiile prezentate în acest weekend

Autor: | | 0 Comentarii | 1287 Vizualizari

28 septembrie este ziua de start a celui mai interesant eveniment al anului: „Noaptea Cercetătorilor Europeni”. Weekendul următor va pune, ca și-n anii trecuți, România pe harta tinerilor inteligenți ai lumii. În peste 20 de orașe importante din țară, copii, elevi, studenți, profesori, ingineri și cercetători români își vor prezenta invențiile geniale publicului curios.

De 13 ani în Europa se organizează anual un eveniment în aer liber, cu acces gratuit, unde curioșii pot asista la demonstrații științifice din toate domeniile. În România, încă din 2007, savanți și „mini-savanți” încep prezentările realizărilor lor științifice în această lună. Anul acesta se își vor desfășura activitățile în perioada 28-30 septembrie. Facultăți, școli și instituții vor prezenta invenții și experimente din domenii precum chimie, fizică, biologie, astronomie, robotică, nanotehnologie și multe alte științe „grele”, dar fascinante. Iată câteva din atracțiile pe care le veți vedea în Piața Universității:

Niște puști au inventat semnalizarea automată pentru biciclete

O echipă de liceeni hotărâți care s-au denumit „Creative Motion”, doresc „să schimbe lumea cu ajutorul tehnologiei”. Tinerii au conceput un sistem genial, numit „BLINKR”, care poate aduce un aport considerabil la siguranța rutieră a bicicliștilor. Sistemul e simplu: se pune o plachetă electronică pe spate, confortabilă, tip rucsac, iar aceasta, fiind dotată cu senzori, „simte” schimbarea direcției de mers a biciclistului doar din mișcările corpului. Prototipul lor a fost deja un element senzațional pentru producătorii de gadgeturilor și în viitorul apropiat, acesta se va găsi pe piață. Până atunci, îl puteți testa în cadrul evenimentului. Tot acolo, liceenii de la Creative Motions vor prezenta și o casă inteligentă interactivă în care curioșii pot experimenta cum e să îți controlezi din telefon perdelele, becurile, ventilatorul sau sistemul de irigație din grădină.

Vor lua legătura cu nave din spațiu

Radioamatorismul este posibilitatea de comunicare cu oameni din toate colţurile planetei şi chiar din spaţiu. Tehnica actuală, cunoscută de foarte puțini oameni în lume, permite accesarea sateliţilor şi comunicarea cu astronauţii din staţia internaţională orbitală. Mihai Stanca, din clubul DX Explorers, care a devenit radioamator din 16 decembrie 1977, va face câteva demonstrații interesante publicului de la NCE. Specialistul ne-a explicat, pe scurt, ce înseamnă această pasiune: „Începi prin a acumula cunoştiinţe de bază din fizică, electronică, radiocomunicaţii, geografie fără de care nu te poţi descurca şi ajungi să construieşti antene şi tot felul de dispozitive care te ajută să te extinzi, să te dezvolţi. Asta în timp ce îţi poţi exersa şi mări cunoştinţele de limbi straine şi corela tehnica digitală şi informatica cu activitatea de radioamator, dându-i noi valenţe”.

Cercetătorul care a conceput un sistem medical de recuperare pentru sportive

Fostul director al Centrului de Cercetari pentru Educație Fizică și Sport, Prof. univ. dr. Pierre Joseph de Hillerin, va prezenta în cadrul evenimentului „Noaptea Cercetătorilor Europeni” un dispozitiv medical adresat problemelor ale coloanei, care ar putea revoluționa metodele actuale de recuperare fizică. „Așa am ajuns să găsesc sau să cred că am găsit soluții pentru noi căi spre performanță. Dacă nu numai sportivă, de ce nu și pentru recuperarea după accidente sau nefericite întâmplări ce ne exclud din normalitate. O scolioză progresivă, o agasantă sau mutilantă durere de spate, o greșeală tehnică sau un accident vascular cerebral cu sechele ce lasă urme în mișcare sau chiar în capacitatea de a comunica prin cuvântul vorbit cu cei din jur pot găsi astăzi soluții neașteptate”, a spus profesorul, preferând să păstreze misterul invenției sale până în ziua prezentării.

Brașov – Simulator de zbor și teste psihologice

La poalele munților, evenimentul va aduna specialiști de la Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă, care vor pune la dispoziția publicului un simulator de zbor. Alți specialiști de la Academia de Informatică vor prezenta elemente de robotică de ultimă generație. Universitatea Transilvania din Brașov va fi reprezentată de psihologi puși pe dezvăluit și citit gândurile oamenilor, într-un mod distractiv și bazat pe teste psihologice. Vor mai fi prezenți și cercetători de la Universitatea Transilvania - Facultatea de Inginerie Mecanică, însoțiți de toată aparatura și trehnologia necesare funcționării unor dispozitive precum arcul haptic, standul holografic și cartea virtuală. Plus, surpriza cea mai interesantă pentru micuți, va veni de la studenții de Inginerie Tehnologică și Management Industrial: automobil printat 3D!

CTP arunca BOMBA despre Dragnea! De ce s-a dat bolnav tocmai acum?!?

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI