Rovinieta SMS. Anunţ de ultimă oră pentru milioane de şoferi. Haos de la primele ore

Rovinieta SMS. Anunţ de ultimă oră pentru milioane de şoferi. Haos de la primele ore

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) are veşti mai puţin plăcute pentru şoferii care au nevoie de rovinietă joi, 6 august 2020.

Conform unui comunicat de presă, serviciul de emitere rovinietă şi peaj prin SMS ar putea funcţiona cu intermitenţe în dimineaţa zilei de joi.

La această situaţie s-ar putea ajunge din cauza ca lucrărilor de mentenanţă pentru înlocuirea unor echipamente de tip firewall:

„CNAIR informează utilizatorii reţelei de drumuri naţionale şi autostrăzi din România că, urmare a unor lucrări de mentenanţă pentru înlocuirea unor echipamente de tip firewall, în data de 6.8.2020, în intervalul orar 7:00 - 9:00 există posibilitatea ca emiterea rovinietelor şi a peajelor prin intermediul SMS să funcţioneze cu întreruperi totale sau parţiale”, a transmis CNAIR.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce trebuie să facă şoferii în aceste condiţii, pentru a evita aplicarea unor sancţiuni contravenţionale, în situaţia în care nu se reuşeste achitarea rovinietei/peajului prin SMS?

Instituţia citată aminteşte că utilizatorii au obligaţia de a achita tarifele prin intermediul celorlalte modalităţi puse la dispozitie de către CNAIR (www.erovinieta.ro, aplicaţia mobilă etarife) sau în punctele de lucru ale distribuitorilor autorizaţi.

Altfel, amintim că pentru aprilie 2020 se stabilea că la vânzarea unei mașini cu rovinietă valabilă, vânzătorul putea cere CNAIR returnarea banilor pentru perioada de valabilitate rămasă a rovinietei.

Era vorba despre perioada dintre momentul în care noul proprietar plătea taxa de drum și data de expirare a rovinietei încheiate de vânzător.

Mai simplu spus, era vorba despre perioada în care cele două roviniete se suprapuneau.

CNAIR mai comunica la acea vreme că numărul camerelor fixe utilizate de pentru identificarea celor ce circulă fără vinietă ajunsese la 106.

Şoferii care circulau pe drumurile României mai aflau că pe lângă camerele fixe, CNAIR mai utilizează și 14 camere video mobile, distribuite pe întreg teritoriul național.

Cât costă rovinieta?

Tarifele pentru rovinietă sunt următoarele:

7 zile – 3 euro

30 zile – 7 euro

90 zile – 13 euro

12 luni – 28 euro

În cazul vehiculelor de transport marfă cu masa totală admisibilă tehnic (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone:

7 zile – 6 euro

30 zile – 16 euro

90 zile – 36 euro

12 luni – 96 euro

Pentru vehiculele de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone:

1 zi – 4 euro

7 zile – 16 euro

30 zile – 32 euro

90 zile – 92 euro

12 luni – 320 euro

Cine circulă pe drumurile publice fără rovinietă poate primi o amendă cuprinsă între 250 și 4.500 de lei.

Posesorii de autoturisme pot fi amendaţi cu o sumă cuprinsă între 250 și 500 de lei, iar cei care transportă marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone pot plăti amenzi între 3.000 și 4.500 de lei.