Şoferii români au cumpărat, într-o săptămână, roviniete în valoare de 5 milioane de euro

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a încasat aproximativ cinci milioane de euro în primele şapte zile de la introducerea rovinietei electronice, susţin reprezentanţii CNADNR. Aceasta a fost introdusă de la 1 octombrie, cu o întârziere de 2 luni.

"Probabil că lumea s-a speriat, mai ales că avem şi acest sistem care înregistrează numărul de înmatriculare şi putem verifica dacă un şofer are sau nu plătită rovinieta", a declarat pentru EVZ Ecaterina Munteanu, director al Direcţiei de Încasări şi Venituri din cadrul CNADNR.

Veniturile obţinute de CNADNR în doar o săptămână de la introducerea rovinietei electronice reprezintă aproximativ 5% din încasările obţinute din taxă  în 2009. Conform datelor CNADNR, media anuală a încasărilor din rovinietă era de aproximativ 400 milioane de lei (circa 100 milioane de euro). Venituri mai mari cu 20% În prima zi de la introducerea rovinitei electronice, 1 octombrie, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a estimat încasări la buget cu 20% mai mari din această taxă, ca urmare a implementării sistemului electronic. "Sistemul funcţionează, l-am verificat azi-noapte, şi reprezintă şi o condiţie impusă de Uniunea Europeană pentru a obţine mai multe fonduri pentru drumuri", a spus Anca Boagiu, la acea dată.

Potrivit acesteia, rovinietele vechi sunt valabile până la expirarea perioadei pentru care au fost achiziţionate, dar şoferii trebuie să prezinte la control bonul de casă. De unde puteţi cumpăra rovinieta Sumele provenite din despăgubiri vor fi venituri extra bugetare ale CNADNR şi reprezintă o sumă egală cu tariful pe un an, în funcţie de tipul vehiculului folosit fără a deţine rovinieta valabilă.

Amenzile vor fi între 250 şi 500 de lei pentru autoturisme, între 750 şi 1.200 pentru vehiculele cu masa maximă de 3,5 tone şi poate merge până la 4.500 de lei pentru camioanele cu masa de minim 12 tone şi patru axe.

Rovinieta poate fi cumpărată de la orice subunitate CNADNR, de la benzinăriile MOL, Rompetrol, Petrom şi OMV, de la oficiile Poştei Române, de la Uniunea Naţională a Transportatorilor Rurieri Români, dar şi la firmele de distribuţie Scalla, Speedy, Medina şi Pasaj.

SISTEM INFORMATIC

Filmaţi şi verificaţi în trafic

Camerele de filmat instalate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale îi monitorizează pe şoferii care circulă pe cele mai importante drumuri ale ţării. Cei care nu-şi cumpără rovinietă şi trec prin faţa camerelor de luat vederi vor primi automat amenda, prin poştă.

Şapte obiective fixe sunt situate pe DN 1, DN 2, DN 2A, DN 5, DN 6, DN 6 şi DN 17. În acelaşi timp, alte zece camere mobile sunt răspândite în diferite zone ale ţării.

Nici măcar nu este necesar ca aceia care încalcă regulile să fie opriţi, deoarece numărul de înmatriculare al maşinii este introdus în baza de date CESTRIN - Centrul de Studii Tehnice, Rutiere şi Informatică. Acesta centralizează infomaţiile când este cumpărată rovinieta. Şoferii care nu se regăsesc în baza de date sunt căutaţi de un soft special în sistemul informatizat al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, pentru identificare.

Pe lângă amenda care vine prin poştă, conducătorii de autovehicule vor trebui să achite şi o despăgubire către Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, cuprinsă între 28 şi 1.210 euro. Citiţi şi:

  • Nu scăpăm de plata rovinietei