Rovana Plumb îl acuză pe președintele Iohannis că din cauza lui există riscul de a nu se plăti la timp pensiile și alocațiile de stat

La unison, mai marii PSD au lansat în spațiul public mesaje care aruncă vina pe președintele României, Klaus Iohannis, că nu vor mai putea fi plătite pensiile și alocațiile sociale, ca urmare a convocării de către președinte a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, abia în data de 4 septembrie.

La această ședință ar urma să fie discutată și avizată, negativ sau pozitiv, recitificarea bugetară. Numai că șefii PSD nu spun că avizul CSAT este consultativ, fapt care îi permite guvernului Dăncilă să treacă la acțiune chiar de azi.

Unul dintre liderii PSD care rostogolește mesajul PSD este Rovana Plumb, ministru al mediului. „Preşedintele Iohannis are două motive mari şi late pentru care blochează rectificarea bugetului României: asigurarea bonusurilor şi sporurilor salariale de la Administraţia Prezidenţială şi menţinerea bugetelor substanţiale ale serviciilor secrete. Pentru aceste două motive, domnul Iohannis este dispus să blocheze toată România, să întârzie plata alocaţiilor pentru copii, a indemnizaţiilor de creştere a copilului sau a stimulentelor de reinserţie pentru mame. De asemenea, e gata să blocheze foarte multe investiţii publice, cum ar fi cele din Programul Naţional de Dezvoltare Locală, din Programul Start-Up Nation sau cele privind reabilitarea sistemului de irigaţii. Nu în ultimul rând, poate fi întârziată încheierea contractelor de finanţare europeană prin Programul Operaţional Capital Uman”, se arată într-un comunicat de presă.

Mai mult, Rovana Plumb crede că președintele României face acest joc ca urmare a deciziei guvernului de a reduce bugetele serviciile secrete. „Practic, domnul Iohannis ne spune următorul lucru: Nu vă atingeţi de bugetele serviciilor! Doar în acest caz nu ar fi nevoie de avizul CSAT! Deci acest lucru îl doare pe domnul preşedinte! Adică să lăsăm banii necheltuiţi să băltească în conturile serviciilor secrete, în loc să îi alocăm acolo unde e cu adevărat nevoie de ei, respectiv la sănătate, la investiţii şi la comunităţile locale”, mai arată Plumb.