Roubini: Economiile puternice se îndreaptă către al doilea val de recesiune

Riscul ca economiile avansate să se confrunte cu un al doilea val de recesiune este în creştere, susţine profesorul de economie la Universitatea din New York Nouriel Roubini, considerat specialistul care a prezis şi primul val al crizei.

Opinia generală este că încetinirea enormă pe care economia a înregistrat-o în primul semestru al anului este un fenomen temporar, spune Roubini, într-o analiză publicată ieri.

El avertizează că "acest optimism delirant a fost contrazis de datele macroeconomice foarte sărace din SUA şi de slăbiciunea severă a periferiei zonei euro, Japoniei şi Marii Britanii".

Vestea proastă în aceste condiţii este că investitorii nu se mai pot refugia pe pieţele în dezvoltare. "Pieţele emergente nu mai pot fi privite ca nişte pete luminoase", spune economistul Nouriel Roubini.

Cele mai mari scăderi bursiere din ultimii doi ani Bursele internaţionale au fost în cădere liberă, ieri, după "joia neagră" de pe pieţele de capital din SUA, care trec prin cea mai proastă perioadă din ultimii doi ani.

Problema gradului mare de îndatorare al economiei americane, precum şi perspectivele proaste privind creşterea economică de peste Ocean, peste care se adaugă incertitudinile legate de viitorul statelor care au datorii suverane mari din zona euro – reprezintă un set de factori care îi sperie pe investitori.

Nici România nu a scăpat de efectele de pe pieţele externe: acţiunile listate pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au atins cel mai jos nivel din ultimul an şi jumătate, iar leul s-a depreciat puternic faţă de francul elveţian, care a atins maximul istoric cu o cotaţie de 3,9130 lei pentru un franc elveţian.

Specialiştii explică, într-o analiză publicată de BBC, că fenomenele care au loc în prezent sunt determinate de încercarea de acum trei-patru ani a guvernelor de a salva instituţiile financiare cu probleme folosind banii publici. Din păcate, statele nu au făcut decât să amâne rezolvarea problemelor, trecând datoriile şi activele toxice de pe umerii băncilor private pe umerii statului. CITIȚI ȘI:

  • Administrația Obama, despre tăierea ratingului: o eroare de 2.000 de mld. $
  • Agențiile de rating lovesc SUA pentru prima dată în 70 de ani: Statele Unite, retrogradate la AA+
  • Vine al doilea val de criză. VEZI explicaţia cum a fost posibil
  • Panică extremă: Piețele financiare se prăbușesc una după alta