Rosii la pret de canicula

Rosii la pret de canicula

Caldura a scumpit fructele si legumele in pietele bucurestene. Vanzatorii sunt suparati ca raman cu marfa pe tarabe, iar clientii sunt nemultumiti din cauza preturilor mari.

Legumele si fructele si-au „umflat” preturile in pietele bucurestene, iar vanzatorii dau vina pe angrosisti. Angrosistii pe produ-catori, iar producatorii pe seceta: „Daca nu s-a facut, de unde sa dam ieftin? Nu trebuie sa ne scoatem si noi banii pe care i-am bagat?”, se plange un barbat care a venit cu recolta din propria gradina in Piata Obor din Capitala.

Rosiile aproape si-au dublat pretul, ajungand de la 2 lei, cat costau acum doua saptamani, la 4 sau chiar 5 lei. In pietele din tara insa, preturile nu s-au marit de cand e canicula. Chiar si asa, comparativ cu Bucurestiul, au fost mai mari si inainte.

Marfa putina, preturi mari Caldura a scos pe tarabe mai putina marfa decat de obicei. Rosiile, castravetii, ardeii si cartofii parca au disparut. Piersicile si caisele s-au imputinat si ele, iar oamenii cumpara din ce in ce mai putin. Rosiile, cu preturi cuprinse intre 2 lei (cele aproape strivite si mici cat nucile) si 4 lei cele mari, pentru salata, nu mai umplu sacosele celor care vin in Obor dupa preturi mici.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Saptamana trecuta, cu 100.000 imi luam cinci-sase  kile de rosii. Acum, cumpar la jumatate. E greu, toate sunt scumpe si noi trebuie sa si  traim”, se plange doamna Burlacu, o pensionara de 65 de ani.

Vanzatorii „ridica” blesteme din cauza caldurii si sunt suparati ca trebuie sa vanda scump. In plus, mai arunca si multa marfa. „Io ce vina am daca le cumpar scump?! Daca va uitati aici, maine dimineata arunc jumate din lada asta cu piersici”, se plange nea Vasile.

„E multa mafie in angrouri” La piata volanta de pe Strada Basarabiei, Marian Patru, comerciant, spune ca  marfa e scumpa. „Daca ar fi fost sa ma iau dupa cate pierderi am, ar fi trebuit sa pun opt lei kilogramul de rosii. Taranii vand scump, pentru ca nu e marfa”, spune Patru, care vinde rosiile cu 3,5 si 5 lei, in functie de marime.

Alaturi, vecina de taraba se plange: „Sa vedeti cat aruncam dimineata. Aproximativ 15 la suta din marfa sunt pierderi. Jumate dintr-un bax de rosii arunc, oricum nu mai sunt bune de nimic dupa o zi de stat in cutie”, spune femeia.

Nici la Piata Minis lucrurile nu stau mai bine. Tarabele aproape goale implora parca dupa clienti, iar vanzatorii se plang de faptul ca sunt fortati sa vanda mai scump. „E o mafie la depozite acolo... Cum pot astia sa-mi ceara mie pe aceeasi piersica pe care plateam acum doua saptamani 18.000 (de lei vechi - n.r.) la kilogram... deci aceeasi piersica acum mi-o dau cu 35.000 de lei”, se plange un vanzator, care spune ca arunca jumatate din marfa cumparata.

„Oamenii nu cumpara pentru ca e scump. Si eu ce sa fac?! Problema e la depozite, nu la producator. E multa mafie in angrouri”, continua sa se planga barbatul.

Pana una-alta insa, consumatorul este cel care simte cel mai acut cresterea preturilor. „Pe mine nu ma intereseaza ca ala vinde mai scump. Pe mine ma doare ca platesc mai mult pe kilogramul de fructe”, spune Irina Plesa, 35 de ani.

PENURIE

Piata Norilor, saraca si scumpa

In Piata Norilor, din cartierul bucurestean Tineretului, nici vanzatorii si nici cumparatorii nu se ingramadeau la tarabe. Rosiile au crescut la pret, de la 2,5 lei la 4  si chiar 5 lei, iar cartofii costa 1,5 lei. Piersicile erau 1,5 lei, dar aratau ca smochinele. Desi cu aer conditionat, piata nu a atras luni prea multi clienti.

„Astazi am vandut putin. S-a si scumpit marfa, dar lunea in general vine mai putina lume in piata”, spune Florica Gherghe, vanzatoare la Piata Norilor. „Mie nu-mi vine sa cred. Dadeam 5 lei pe un kilogram de rosii in preajma Revelionului. Acum, in miezul verii, dau tot atat?!”, se mira Adriana, o tanara de 25 de ani care isi face frecvent cumparaturile de la piata din cartier.

COMPARATIE

In pietele din tara, comerciantii si-au pastrat preturile

Daca in Capitala preturile au inregistrat cresteri simtitoare de la o saptamana la alta, motivate de seceta care a imputinat recolta, in restul tarii, comerciantii nu au crescut preturile decat cu maximum 2-3 bani, in functie de felul „cum mergea piata in fiecare zi”. In schimb, daca bucurestenii sufera acum de pe urma preturilor majorate, romanii din restul tarii au platit mai scump pentru fructe si legume inca de la inceputul sezonului.

TIMIS. Preturile la legumele de sezon au ramas neschimbate, in ciuda caldurii excesive din ultima perioada. „Nu am crescut, mama, niciun pret, unde sa mai cresti, nu degeaba ne omoara caldura si nu mai vine lumea la piata decat dimineata si seara. De cand vand aici, de vreo trei saptamani, tot asa dau rosiile, cu 3 lei. E greu, da’ ce sa-i facem?! Sunt legume de la mine din gradina, iar daca la preturile astea merge piata, unde sa mai cresti?”, spune Gutu Viorica, o batrana vanzatoare venita din comuna Giarmata.

Pentru fructele autohtone, in schimb, se remarca o scadere a preturilor, datorita caldurii excesive care le deterioreaza de doua ori mai repede. In aceasta situatie sunt caisele si piersicile.

DOLJ. Daca, pana anul acesta, in perioada de vara, pretul legumelor scadea vertiginos, acum, comerciantii doljeni tin la pret. „Nu avem ce sa scadem din pret, ca nu mai scoatem nici banii bagati. De crescut, nu prea putem creste pentru ca nu ne mai cumpara nimeni nicio amarata de rosie”, spune Costel Rosu, legumicultor din Risipiti. Cu toate acestea, in Piata Centrala din Craiova, cele mai scumpe rosii, care saptamana trecuta costau 2 lei, luni se puteau cumpara cu aproape 3 lei.

IASI. In pietele iesene nu se simte seceta. Canicula din ultima vreme nu a afectat preturile la zarzavaturi, asa cum se asteptau cumparatorii.

„Exista o fluctuatie de unul sau doi bani la kilogramul de marfa, de la o saptamana la alta sau de la o zi la alta, dar este in functie de pretul pietei, nu din cauza secetei”, ne-a spus Cristian Maftei, unul dintre comerciantii din Piata Nicolina. Iesenii care isi fac aici cumparaturile in fiecare zi confirma ca nu au observat cresteri semnificative de preturi.

„Oricum sunt mult mai scumpe decat ar trebui”, s-a plans Constantin Grigore, un pensionar in varsta de 80 de ani. La Iasi, un kilogram de ardei costa 4 lei, unul de rosii 3 lei, unul de vinete 4,5 lei. Cartofii pot fi cumparati cu 1,5 lei kilogramul, in timp ce pentru un kilogram de ceapa, castraveti sau dovlecei, iesenii trebuie sa scoata din buzunar 2 lei. 

CLUJ. Preturile din pietele clujene nu s-au modificat in ultimele zile, contrar asteptarilor. Luni, in piata Mihai Viteazul din Cluj-Napoca, preturile la rosii si castraveti incepeau de la 2,5 lei, iar la ardei, de la 3 lei in sus, in functie de aspect si marime, ajungand pana la 5 lei. (Departamentul corespondenti)