Ronaldo şi ancheta Guvernului. Da, ceva a fost la finala CM 1998! După 22 de ani…

Ronaldo şi ancheta Guvernului. Da, ceva a fost la finala CM 1998! După 22 de ani…

Cum a fost posibil ca Franţa să învingă Brazilia cu 3-0 în finala Campionatului Mondial din 1998? Una dintre principalele explicaţii îl are în centru pe marele atacant Ronaldo Luis Nazário de Lima, supranumit Il Fenomeno.

Prezenţa lui Ronaldo în acea finală a generat multe controverse şi chiar teorii ale conspiraţiei cu privire la evoluţia avută de naţionala Carioca în faţa ţării-gazdă.

CNN a dedicat un spaţiu amplu acestui subiect, pe care l-a descris ca fiind „unul dintre marile mistere ale vremii noastre”.

Ce s-a întâmplat cu Ronaldo în finala CM 1998 şi „nu Monstrul Loch Ness, Stonehenge sau Orașul Pierdut al Atlantidei” este pentru jurnaliştii americani misterul misterelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Invincibila Brazilia pierdea ruşinos

Paris, 12 iulie 1998, ziua marii finale a Campionatului Mondial în Franţa. Partida s-a terminat cu 3-0, rezultat care a stârnit un val uriaş de emoţie în ţara-gazdă.

Zinedine Zidane marca două goluri şi a fost numit omul meciului, iar Emmanuel Petit stabilea scorul final, unul de necrezut nici pentru cei mai înfocaţi suporteri francezi.

La Paris urma marea sărbătoare pe Champs-Élysées şi în acea zi s-a băut multă şampanie în Franţa. De cealaltă parte, decepţia era cruntă, sud-americanii K.O.!

 

A fost singura finală a Cupei Mondiale pe care Brazilia a pierdut-o între 1994 și 2002, dar se pare că acest rezultat fusese decis încă înainte de primul fluier.

Care a fost filmul acelei zile?

Renumitul comentator al meciului, John Motson (BBC), care a acoperit 10 turnee la Cupa Mondială în timpul carierei sale, a povestit ce s-a întâmplat.

„Foile cu echipele au fost transmise de către stewarzi ca de obicei; numele lui Ronaldo nu era acolo și toată lumea care se uita la foaie a avut aceeași reacție”, a spus Motson pentru CNN Sport.

„Erau oameni care se ridicau, făceau semne și se întrebau ce se întâmplă? Am stat acolo într-o tensiune absolută o perioadă lungă de timp”, a completat el.

Ronaldo era la acea vreme unul dintre cele mai mari staruri din fotbalul mondial şi totodată speranţa unei naţiuni pentru al cincilea titlu mondial.

Ideea că el nu va juca era pur și simplu de neconceput pentru orice suporter al Braziliei.

Făcând o comparaţie, încercați să vă imaginați Argentina jucând în finala Cupei Mondiale, dar avându-l pe Lionel Messi absent nemotivat, fără niciun indiciu despre o problemă sau accidentare.

Aceasta era amploarea ştirii-şoc care aterizase atunci pe Stade de France în acea seară de vară din urmă cu 22 de ani.

Nici marele Pele nu ştia ceva

Cu toate că turneul final avea audienţe de sute de milioane de fani, nimeni nu părea să aibă vreo idee despre ce se întâmplă cu lipsa lui Ronaldo din primul 11.

Colegul meu, reporterul Ray Stubbs, l-a văzut pe Pele stând în cabina comentatorilor”, își amintește Motson.

„A fugit la el și l-a întrebat despre ce este vorba. Pele doar a întins mâinile și a spus că nu știe nimic”, a rememorat comentatorul BBC.

Motson a descris că a urmat o stare de confuzie în cele 30 de minute care au urmat după acel moment, iar livrarea unei foi cu formula de echipă schimbată n-a clarificat prea mult situaţia.

Ronaldo dispare, Ronaldo apare!

În noul 11 dat presei de oficialii brazilieni, Ronaldo urma să joace ca număr 9, dar în lipsa altor explicații, nimeni n-a putut spune sigur că el va juca.

Misterul s-a risipit de abia când arbitrul a fluierat starul finalei și marele vârf de atac a fost reperat la mijlocul terenului.

În acele momente incerte, jurnaliştii brazilieni, francezi și cei de pe toată planeta încercau disperaţi să înțeleagă totul.

Prima foaie cu echipa a fost o greșeală? O greşeală de scriere? O strategie de joc? Au încercat brazilienii să scoată din joc echipa francezilor?

Pe stadion, colegul lui Motson, fostul mare atacant al Angliei, Gary Lineker, a descris episodul drept «cea mai mare farsă din istoria Cupei Mondiale».

Ceva era putred în vestiarul Carioca

Pentru oricine era familiarizat cu formatul unei mari ocazii ca aceasta, au existat alte indicii conform cărora ceva a mers greşit pentru Brazilia.

Motson spune că în memoria lui cu privire la eveniment a rămas absența jucătorilor sud-americani de la încălzire:

„Îmi amintesc mereu asta, pentru că era foarte neobișnuit ca o echipă să nu iasă și să facă niște exerciții fizice.

În mod evident, se petreceau destul de multe lucruri în vestiarul brazilienilor şi la care noi nu luam parte.” Asta era puțin spus.

Mai târziu, jucătorii brazilieni, care ar fi trebuit să se pregătească pentru cel mai mare meci din cariera lor, erau îngrijorați din cauza prietenului și coechipierului lor talisman.

Şoc! Ronaldo fusese de urgenţă la spital

Portarul Dida, care a făcut parte din echipa Braziliei ce a câștigat trofeul (CM) cu Ronaldo patru ani mai târziu, a declarat pentru CNN că, atunci când a sosit pentru cina dinaintea meciului, atmosfera veselă din rândul echipei se evaporase.

„Am putut vedea că toată lumea are o privire ciudată pe fețe, într-o liniște totală, foarte neobișnuită pentru brazilieni în timpul finalelor.

Cineva a spus că Ronaldo nu este bine şi că a mers la spital”, a declarat goalkeeperul.

De abia la distanţă de câțiva ani mai târziu, Ronaldo a recunoscut că a experimentat convulsii în camera lui și a fost inconștient timp de câteva minute.

Colegul său de cameră Roberto Carlos l-a chemat imediat pe medicul echipei şi de acolo a urmat seria de evenimente care a contat enorm în prestaţia Braziliei.

Ce a spus Ronaldo în 2014

În 2014, Ronaldo declara pentru BBC că a petrecut trei ore în spital, făcând „tot ce vă puteți imagina”. Au fost teste, au existat medicamente, dar până la urmă, nu a fost nicio concluzie.

El a spus: „A fost ca și cum convulsiile nu s-au întâmplat niciodată.” „Nimeni nu știe încă de ce și cum s-a întâmplat asta”, a explicat Dida.

„Când am mers la stadion, el era încă în spital. Cu toții eram atât de îngrijorați și trişti din cauza lui; nu era clar ce se întâmplă”, şi-a reamintit portarul.

Brazilienii și-au croit drumul spre stadion fără a pune muzică în autobuzul echipei, un indiciu clar al îngrijorării lor.

Şi totuşi, Ronaldo a jucat

„Când a sosit spunând că vrea să joace, a existat o explozie de fericire, un pic de speranță; știam cu toții că Ronaldo poate face orice într-un meci”, adăuga Dida.

Ronaldo era genul de jucător şi de megastar căruia antrenorul Mário Zagallo cu greu îi putea spune nu.

Înlocuitorul său, Edmundo, a fost trimis înapoi pe banca de rezerve, dar planul de joc care a fost gândit în grabă în orele precedente era acum aruncat fără a mai avea mult timp pentru o regândire a lui.

Poate că nu este o coincidență faptul că primele două goluri ale Franței au venit de la Zidane după două cornere, exploatând lacunele din apărarea dezorganizată a Braziliei.

Ronaldo nu arăta ceea ce făcea mereu

Odată ce jocul a început, s-a văzut curând că Ronaldo era în apele sale; tânărul de 21 ani era o umbră celui care deja câștigase două premii FIFA Player of the Year și marcase de 4 ori la acel turneu final.

„El a trecut prin rolul de atacant central,  dar cu siguranță nu a avut niciun impact asupra jocului”, spune Motson. „El a avut doar un joc foarte, foarte obişnuit, la fel și echipa braziliană.”

Veteranul comentator estimează că evenimentele de la Paris sunt printre cele mai extraordinare din cariera lui, mai ales că intriga a continuat mult timp după acea noapte.

Teoriile conspiraţiei n-au ocolit Brazilia

Au apărut mai multe teorii ale conspiraţiei, dintre care una sugera că Nike, noul sponsor al Selecao, îl presase pe Zagallo să joace Ronaldo.

Problema a ajuns chiar într-o audiere guvernamentală ulterioară, dar nu au existat niciodată dovezi care să susțină o astfel de ipoteză.

Edmundo este unul dintre cei chemaţi în faţa unei comisii speciale din Guvernul Braziliei şi a răspuns întrebărilor despre starea lui Ronaldo.

Deşi li s-a repetat clar că Ronaldo fusese la un pas de tragedie dacă el nu intervenea pentru a-l opri să-şi înghită limba, cei care au condus audieri tot insistau cu întrebările şi parcă nu le venea să creadă ce auzeau.

O altă teorie a conspiraţiei cu privire la finala CM 1998 s-a referit la faptul că brazilienii fuseseră cumpăraţi de francezi cu 15 milioane lire sterline pentru a nu juca la potenţialul maxim.

Ronaldo, aflând despre blat, ar fi vrut să iasă din jocurile de culise şi astfel s-ar fi explicat absenţa lui iniţială. Ulterior, el ar fi fost convins şi aşa a reapărut în primul 11… Greu de crezut aşa ceva, ştiută fiind pasiunea nebună a brazilienilor pentru sportul-rege.

A treia teorie a conspiraţiei a vizat o mare problemă medicală pe care ar fi avut-o şi pe care Ronaldo o tot ascundea de mult timp.

Ceva, ceva a fost, având în vedere infiltraţiile cu cortizon direct în vasele sangvine, pe care acesta le făcea pentru a putea trece peste gravele accidentări de la ambii genunchi.

Infiltraţiile respective pot duce la pierderea cunoştinţei, stări asemănătoare crizelor de epilepsie, exact ce a păţit Ronaldo în 1998.

De asemenea, în ultimii doi ani ai carierei, Ronaldo ajunsese la 95 de kilograme. Asta, în condiţiile în care cariera lui în Europa, la PSV Eindoven, începuse când cântărea 72 kg…

În cele din urmă, anii în care acesta a urmat tot felul de tratamente şi-au spus cuvântul, iar Il Fenomeno a ajuns pe lista celor care suferă de hipotiroidism.

Legătura dintre această afecţiune şi tendinţa continuă de îngrăşare este limpede pentru specialişti.

sursa: cnn.com