Fostul ministru al economiei din Guvernul Năstase, Dan Ioan Popescu, fostul ministru al finanțelor din același guvern, Mihai Tănăsescu, și fostul ministru al Finanțelor într-unul din Guvernele Boc, Gheorghe Pogea, ar putea scăpa de răspunderea penală din dosarul Rompetrol II, instrumentat de procurorii DIICOT, au declarat surse judiciare.
Principalul motiv pentru care s-a ajuns în această situație ar fi prescripția răspunderii penale, în cazul lui Dan Ioan Popescu și Tănăsescu, spre exemplu, faptele acestora fiind de la începutul anilor 2000, au explicat aceleași surse, informează Sursa zilei.
În 2016 DIICOT a solicitat aviz pentru urmărirea penală a miniștrilor pentru constituirea unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu, abuz constând emiterea unei ordonanțe de guvern de transformare a datoriilor la stat ale Rompetrol Rafinare în obligațiuni, faptă pentru care erau vizați Dan Ioan Popescu și Tănăsescu.
Între timp, pe lângă prescripție, a mai intervenit și o decizie a Curții Constituționale care spune că miniștrii nu poti fi anchetați pentru oportunitatea deciziilor luate.
Pe lângă asta, dosarul a fost „blocat” pentru câteva luni de conflictul dintre fostul procuror de caz, Mirel Rădescu și fostul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu. Mai exact, Rădescu aproape că finalizaseră urmărirea penală în dosar iar la începutul lunii mai pregătea emitea rechizitoriului pentru toți miniștrii. Actele sale procedurale au fost infirmate însă de procurorul șef al Secției de Combatere a Criminalității Organizate, Alina Albu. Ulterior CSM a admis cererea lui Mirel Rădescu de a părăsi DIICOT, în condițiile în care Horodniceanu făcuseră deja demersuri pentru a-l da afară pe Rădescu din cadrul instituției.
Pe baza complexității cauzei, noii procurori, necunoscând situația de fapt din speța Rompetrol II, au avut de nevoie de alte șase luni pentru a citi și înțelege actele din dosar.
La începutul lunii noiembrie DIICOT a emis o nouă ordonanță de schimbare a încadrării juridice a faptelor reținute în sarcina inculpaților. Interesant că schimbările de încadrare nu-i vizează și pe miniștrii Dan Ioan Popescu, Mihai Tănăsescu și Gheorghe Pogea, ceea ce este încă un semn că acuzațiile față de cei vor fi clasate la finalul urmăririi penale.
Sebastian Vlădescu, singurul rămas pe „lista neagră” a miniștrilor
Potrivit ultimei ordonanțe DIICOT din noiembrie, Sebastian Vlădescu este acuzat de abuz în serviciu pentru că „în perioada 8 decembrie 2005 – 5 aprilie 2007, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, nu a întreprins demersurile necesare în vederea emiterii și implementării unei Hotărâri de Guvern în baza căruia obligațiunile de 570.302.441 euro, reprezentând 0,47% din PIB-ul României, emise în baza unei convenții încheiate de SC Rompetrol Rafinare și statul român prin Ministerul de Finanțe, urmau a fi înregistrate la Oficiul de Evidență a Valorilor Mobiliare de la acel moment pentru tranzacționarea acestora pe Bursa de Valori București, producând astfel o vătămare a drepturilor și intereselor statului român prin împiedicarea valorificării la scadență a obligațiunilor pe o piață care oferea avantajele competitivității”.
De asemenea, conform DIICOT, pentru posibilele fraude de la privatizarea Petromidia prin nerespectarea contractului de privatizare, Alexandru Nicolcioiu, Adrian Volintiru, Eric Florin Chiș, Sorin Marin și unul din partenerii americani ai lui Patriciu, Philip Stephenson, vor fi acuzați de complicitate la abuz în serviciu.
Stephenson mai este acuzat și de spălare de bani în cazul Creanța Libia, speță care se referea la preluarea în mod fraudulos, după privatizare, de către Petromidia lui Dinu Patriciu a unei creanțe deținute de statul român în Libia.
Prin noua ordonanță, celălalt partener american al lui Dinu Patriciu, Colin Hart, este acuzat de procurori de complicitate la abuz în serviciu în cazul privatizării Petromidia și pentru problema obligațiunilor emise în urma convenției dintre Rompetrol Rafinare și Ministerul Finanțelor, problemă care pentru ca ministrul Vlădescu e acuzat de abuz în serviciu.
Acuzația de complicitate la abuz în serviciu îi este adusă lui Sorin Marin și pentru privatizarea Vega Ploiești.
În cazul tuturor rămâne în picioare și acuzația inițială de constituire a unui grup infracțional organizat.