Romii nu vor să li se spună țigani. Vezi care sunt argumentele

Romii nu vor să li se spună țigani. Vezi care sunt argumentele

Organizațiile nonguvernamentale ale romilor nu vor să de revină la denumirea de țigan. Ele condamnă inițiativa legislativă a deputatului Bogdan Diaconu, președintele Partidului România Unită, privind revenirea la denumirea oficială de țigani pentru persoanele de etnie romă.

Organizațiile nonguvernamentale ale romilor nu vor să de revină la denumirea de țigan. Ele condamnă inițiativa legislativă a deputatului Bogdan Diaconu, președintele Partidului România Unită, privind revenirea la denumirea oficială de țigani pentru persoanele de etnie romă.  Demersul deputatului este neconstituțional și rasist, se arată într-o scrisoare trimisă de Fundația Romani CRISS – Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii.

"Vă atragem atenția asupra faptului că o astfel de inițiativă încalcă flagrant Constituția României, sub aspectul nerespectării dreptului la identitate recunoscut minorităților naționale, precum și a dreptului la nediscriminare. A impune modalitatea de denumire a unei etnii reprezintă o încălcare a drepturilor acestei minorități, iar a impune o denumire peiorativă și jignitoare constituie o diferență grosolană și primitivă de tratament ce constă în delimitarea, distingerea, deosebirea, separarea unei comunități (respectiv comunitatea romă) față o altă comunitate (comunitatea română)", se arată în document.

"În anii precedenți, au mai fost promovate inițiative similare de mai multe autorități și persoane publice. Propunerile legislative înaintate în trecut de către membrii ai Parlamentului României au fost respinse definitiv. În ceea ce privește propunerea legislativă a deputatului Silviu Prigoană, Consiliul Legislativ, precum și Guvernul României, au exprimat opinii critice, considerând-o “o tentativă de discriminare etnică ce nu poate fi acceptată din perspectiva legislației internaționale și comunitare consacrate drepturilor fundamentale ale omului”.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Nicio instituţie nu poate impune unei minorităţi cum să se numească, identifice sau să se autodefinească. Acest tip de inițiativă urmărește eliminarea „confuziei” dintre romi şi români, creată în străinătate. Însă, legea română produce efecte în România, şi nu poate schimba percepţia existentă la nivelul unor societăţi străine şi “educa” cetăţenii străini. Singurul rezultat concret al acestor iniţiative populiste și discriminatorii este stigmatizarea şi încălcarea drepturilor fundamentale ale romilor".

"Denumirea de “rom” nu este un termen apărut recent. Termenul de rom provine din limba romani şi înseamnă om, bărbat. Termenul de rom a fost utilizat cu neîntrerupere în limba romani de secole, și a fost atestat în lucrările unor autori recunoscuţi, precum Mihail Kogalniceanu (1837) sau Barbu Constantinescu (1878). Termenul de „ţigan” provine din grecescul „atinganoi” şi înseamnă de neatins. În istoria romilor din România, a avut o conotaţie negativă, termenul de „ţigan” fiind multă vreme sinonim cu cel de rob, sclav şi utilizat pentru a ofensa, a jigni. În mod frecvent, o persoană de etnie neromă utilizează termenul de ”ţigan” la adresa unei alte persoane nerome pentru a o jigni".