"Romii au multe modalităţi de a supravieţui"

Cerşetorii romi proveniţi din estul Europei şi aflaţi pe străzile din Helsinki sunt ajutaţi de o echipă de asistenţi sociali să îşi găsească un loc de muncă şi să se integreze în societate. De asemenea, ei sunt încurajaţi să revină în ţările de origine, informează Mediafax.

Patrulele de stradă i-au îndrumat pe cerşetori să ajungă la farmacie, să beneficieze de asistenţă socială, în cazul în care a fost nevoie. Romilor li s-a dat mâncare, mesajele de pe plăcuţele lor au fost traduse în limba română şi în limba finlandeză, le-a fost împrumutat un telefon mobil pentru a suna acasă, în România.

Proiectul, care a fost intitulat "Rom po drom" ("Romii de pe drum"), a fost demarat în iunie de Institutul Helsinki Deaconess şi este realizat în colaborare cu primăria din Helsinki, având ca scop determinarea cauzelor pentru care cerşetorii proveniţi din Europa de Est au ales ca destinaţie Finlanda.

"Mulţi ani nu s-a vorbit despre problema romilor, dar această activitate va continua şi peste alţi 20 de ani", a apreciat asistenul Tuomo Leinonen, care patrulează pe străzile capitalei finlandeze zilnic, de patru luni. "Este singurul proiect în desfăşurare în acest sens", a spus Leinonen.

Nu numai cerşetori au fost găsiţi pe străzile capitalei finlandeze, ci şi muzicieni sau florărese, fapt ce i-a dus pe asistenţii sociali la concluzia că "Romii au multe modalităţi de a supravieţui".

Autorităţile finlandeze au încercat să le găsească romilor diferite locuri de muncă la fermele de păsări, porci sau de vite, însă, de cele de mai multe ori, fără succes.

Cetăţenii finlandezi se declară nemulţumiţi de faptul că romii sunt ajutaţi de autorităţi, unul dintre asistenţii sociali, Marjatta Vesalainen, mărturisind că, în timp ce stătea de vorbă cu un cerşetor, un trecător a strigat "Daţi-i afară de aici!".