Câteva dintre taberele de romi români din Paris au fost luate cu asalt de mai multe persoane, ca urmare a unor informații false distribuite pe rețelele de socializare. Este vorba despre informații privind existența unui bărbat într-o camionetă albă care răpește copii. 

Potrivit mai multor versiuni, cel care conduce mașina ar fi român.  Aproximativ 20 de persoane au fost arestate marți dimineață după ce au atacat comunitățile de romi. Aceștia au folosit arme improvizat, informează BBC News

Pe rețelele de socializare și pe Whatsapp a circulat un mesaj în care se vorbește despre un bărbat într-o camionetă albă (roșie sau galbenă în unele regiuni) care răpește copii. Scopul ar fi acela de a-i obliga să se prostitueze sau pentru a le prelua organele. Mai mult decât atât, în unele mesaje se scrie că mașina este de origine română sau bulgară. 

O știre falsă asemănătoare a circulat în anul 2012 în Belgia și vorbea despre trei români care au încercat să răpească un copil în orașul Searing. De asemenea, în 2014, o versiune care circula în Germania vorbea de doi bărbați, români sau bulgari, care au încercat să răpească mai mulți copii, pentru trafic de organe. 

Fake news-ul a fost demontat de polițiștii parizieni, ca urmare a atacurilor violente asupra taberelor de romi. 

„Zvonurile despre răpirea copiilor cu o camionetă sunt complet nefondate. Nu s-au dovedit răpiri”, a transmis poliția din Paris.

„Nu mai distribuiți aceste informații false, nu instigați la violență”, se mai arată în mesajul autorităților. 

Atacurile asupra comunității rome au avut loc în suburbiile Clichy-sous-Bois si Bobigny, la nord-est de Paris. Televiziunea franceză anunță că în jur de 70 de persoane înarmate cu bâte de baseball, cuțite și pietre au atacat familiile de romi din aceste zone. Unul din romii români care au căzut victime agresiunilor au povestit pentru presa franceză că îi este frică să mai iasă inclusiv pentru a merge să cumpere pâine, de teama atacurilor. 

 

 

Te-ar putea interesa și: