Romgaz răspunde Guvernului după rezilierea contractului cu E.On: ”au garantat în formă verbală”
Editura Evenimentul si Capital

Romgaz răspunde Guvernului după rezilierea contractului cu E.On: ”au garantat în formă verbală”

Autor: | | 0 Comentarii | 747 Vizualizari

Rezilierea contractului de furnizare a gazelor naturale între Romgaz și E.On Energie România anunțată în primăvară pe bursă, a avut la bază doar ”garanții verbale”, arată conducerea Romgaz într-un răspuns solicitat inclusiv de ministrul Energiei.

Cu o valoare estimată la 281 de milioane de lei, inclusiv TVA, contractul de furnizare gaze naturale nr. 14/2015 a fost reziliat la cererea E.On Energie România la finele lunii aprilie 2016, anunța Romgaz, prin intermediul unui comunicat postat pe Bursa de valori București. Rezilierea a atras atenția și pentru faptul că cei de la E.On sunt printre principalii clienți ai Romgaz: în 2015 au cumpărat peste 31,3% din producția Romgaz. Potrivit unui răspuns transmis ziarului Evenimentul Zilei, rezilierea s-a produs în contextul în care derularea contractului nu a avut vreo problemă până atunci. ”Până la momentul renegocierii, contractul a fost executat în proporție de 75%, iar rezilierea a operat doar pentru gazul destinat consumului non-casnic, nu și pentru partea de casnici, cu preț reglementat”, mai arată cei de la Romgaz în răspunsul transmis ziarului Evenimentul Zilei.

Motivul oficial: condițiile de piață

Reprezentanții Romgaz arată că rezilierea a fost făcută în baza unei prevederi contractuale cu nr. 13.4, prevedere care face referire la condițiile de piață. ”În cazul în care, ca urmare a modificării condițiilor de piață față de cele avute în vedere la momentul semnării Contractului, Părțile consideră Contractul asumat ca devenind prea dezavantajos pentru oricare dintre acestea, pot solicita renegocierea contractuală”, citează conducerea CA al Romgaz din contract, într-un răspuns solicitat de ministrul Energiei, Victor Vlad Grigorescu (Romgaz funcționează în subordinea ministerului pe care îl conduce). Cei de la Romgaz susțin că potrivit contractului încheiat cu E.On Gaz în 2015, modificarea condițiilor de piață nu trebuie dovedită.

Așa e în afaceri: ”au garantat în formă verbală”

Cum E.On Energie a invocat, pe 16 martie 2013, renegocierea contractului datorită schimbării condițiilor de piață, cei de la Romgaz susțin că au solicitat dovada acestor modificări. Mai ales că E.On Energie a anunțat că li s-a oferit un preț de 60 de lei/MWh, față de 72 de lei/MWh, prețul minim pe care Romgaz era dispus să îl accepte. ”În timpul negocierilor s-a cerut reprezentanților E-ON dovada ofertelor/contratelor deținute care să probeze existența prețului de 60 lei. Răspunsul a fost că nu pot divulga aceste aspecte, fiind confidențiale, dar au garantat în formă verbală că sunt deținători ai acestor documente care oferă posibilitatea de achiziție gaze naturale la acest preț”, se arată în răspunsul transmis de Romgaz atât ziarului Evenimentul Zilei, cât și ministrului Energiei. Potrivit aceluiași răspuns, Romgaz a testat, atunci, piața, cerând oferte de la germanii de la Wintershall și rușii de la Imex Oil. Conducerea Romgaz susține că germanii au oferit un preț minim de 64,91 lei/MWh, în timp ce rușii au coborât prețurile până la 60,57 lei/MWh.

În acest context, Romgaz a propus celor de la E.On un preț de 72 lei/MWh ”cu o flexibilitate crescută în livrare”, precum și înmagazinarea a 200 de mil. de mc care să fie livrate în sezonul rece oct. 2016 – martie 2017. ”Alternativele nu au fost acceptate de E-ON”, mai comunică Romgaz, astfel că pe 22 aprilie, contractul cu distribuitorii a fost reziliat.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate