A refuzat hotel de cinci stele la Paris și se bazează pe prietenia mai veche cu Putin. A avut tupeul să îl deseneze pe președintele Francois Hollande ca un bufon, cu Julie Gayet micuță în brațe. Zilele trecute antroposatirele lui Popa’s au apărut pe prima pagină a mai multor ziare și reviste, între care Courrier Internațional, Le Monde Diplomatique, Liberation, Point.
Ștefan Popa Popa’s, omul mai rapid decât calculatorul, artistul care a intrat în Cartea Recordurilor Guiness drept cel mai rapid caricaturist din lume, nominalizat de Vatican între primele 100 de personalităţi mondiale, a dat lovitura la Paris, cu o expoziție în Salon d’Or din Palais de Behague. Aici el a prezentat expoziția "Anthropo-satire. Arts visuels" în cadrul Salon du Livre de la Paris, pe 20 martie, iar apoi, timp de patru zile (de joi până duminică) a desenat ore în șir în Salon, în standul României, respectiv în cel al publicației franceze Courrier International. Expoziția a fost deschisă de unul din membrii grupului financiar care conduce lumea, Thierry de Montbrial, membru în Comitetul director al Grupului Bilderberg. A vorbit și prietenul de-o viață al timișoreanului, Plantu (Le Monde) – cel mai mare caricaturist francez.
2.000 de portrete
În Salon, Popa’s a făcut portrete la minut cu o viteză incredibilă. Parizienii s-au înghesuit în jurul lui ca în fața unei minuni. În zumzăitul general al salonului, Popa’s a realizat cam 2.000 de portrete, câte 500 pe zi. Este, recunoaște, un job, până la urmă, epuizant, dar pe care-l onorează cu plăcere ori de câte ori are ocazia să îl facă pentru țara sa. Multă lume bună roiește în jurul lui, de la oficiali ai României și ai Franței, la vedetele caricaturii europene și până la români stabiliți în Franța, care au așteptat timp îndelungat să le vină rândul în minutul de glorie, ca model în fața maestrului.
Cum i-a cucerit Popa’s pe francezi
Popa’s i-a cucerit pe francezi cu 25 de lucrări, realizate într-o tehnică nouă, super 3D (obținută prin straturi succesive, folosind și aerografe), antroposatire, o lucrare tridimensională, plus alte 40 de lucrări în pastel sec reprezentând portretele a tot atâția șefi de state importanți. Între aceștia Obama, Putin, Hollande. Au fost expuse și fotografii care atestă faptul că înalții demnitari i-au pozat personal artistului. Expoziţia "Anthropo-satire. Arts visuels", care a fost vernisată, joi, la Ambasada României în Franţa, prezintă portretele unor importanţi oameni politici, printre care și David Cameron, premierul Marii Britanii, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, dar şi George W. Bush, fostul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, şi Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene. ”Popa’s, fără niciun dubiu, la ora actuală, este cel mai mare portretist al lumii”, afirma Thierry de Montbrial. E așa bine văzut de puternicii lumii încât îi dă mâna să fie ironic în lucrările sale, chiar dacă ele-l au ca subiecy pe Obama boxer sau pe Sarcozy cu urechi clăpăuge, în extaz în fața muzicii lui Hollande. ”Putin mi-e prieten, n-o să se supere”
Surpriza o reprezintă mai multe lucrări care îl au ca personaj principal pe Vladimir Putin. Președintele rus este ironizat într-o lucrare care arată că nu are neaparat cea mai bună viziune în problema Crimeei. În alta apare desculț, cerșind. Un alt tablou îl arată pe Putin așa cum e el de fapt în acest moment: singurul șef de stat care ”se joacă” (billiard) cu globul pământesc. ”Sper să nu se supere Putin. Suntem prieteni, iar el știe că nu am răutăți. Dar el e singurul șef de stat care se joacă cu globul pământesc. Lucrarea asta s-a născut cu forcepsul, am făcut-o acum o lună. Când am început-o se iscase scandalul în Crimeea. Am cerut explicații din afara țării. Mi s-a atras atenția că e posibil ca Ucraina să se despartă în două dacă se bagă Putin, iar dacă nu, Ucraina să meargă pe direcția UE. Pe tema asta am dezvoltat”, explică maestrul Popa’s.
Modestia întruchipată Popa’s a plecat cu mașina spre Paris. Drumul a durat două zile. ”Singurul sprijin l-am primit de la ICR, adică decontarea unei părți din cheltuielile cu deplasarea și cazarea. Am făcut observația că mi s-a rezervat un hotel prea scump, unde camera costa peste 200 de euro pe noapte și am cerut unul modest. La fel, cu câțiva ani în urmă, am făcut la Berlin când am făcut parte din delegația României la Târgul de turism. Am fost singurul din delegație care am stat la hotel de două stele, în timp ce restul au stat la cinci stele, și am fost singurul motiv pentru care România, în anul respectiv, a luat un premiu de la organizatori – acela pentru ideea de a mă aduce pe mine să desenez în timpul târgului. Prin urmare plec pe banii mei în ideea că mi se va deconta ceva din deplasare. Am fost întotdeauna un patriot. Poate că termenul e depășit, dare eu mi-am iubit și îmi iubesc țara chiar dacă ea nu a făcut mai nimic pentru mine”, a mai povestit Ștefan Popa Popa’s.