Numărul fumătorilor a scăzut cu şase la sută din 1999 până anul acesta. Bărbaţii s-au lăsat de tutun în număr mai mare decât femeile.
Numărul fumătorilor din România a scăzut semnificativ, de la 36%, în urmă cu 9 ani, la 30%, anul acesta, după cum arată ultimele studii prezentate ieri la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“, din Bucureşti. Conferinţa a prefaţat Ziua Naţională Fără Tutun, care este sărbătorită astăzi. Comparativ cu femeile, bărbaţii par să renunţe mai uşor la fumat, susţin medicii.
Astfel, dacă în 2004, 48,7% dintre bărbaţi fumau, acum procentul lor nu depăşeşte 42%. În schimb, proporţia femeilor fumătoare se menţine la 25%. „În cazul domnelor, intervine frica de îngrăşare“, sugerează medicul Florin Mihălţan, de la Institutul „Marius Nasta“, din Bucureşti. Ţigările, responsabile de infarct
Anul trecut, când a demarat programul „Stop fumat“, peste 2.000 de persoane care doreau să renunţe la fumat s-au adresat cabinetelor de consiliere. Dintre acestea, 33% au reuşit să se lase de fumat la trei luni de la începerea tratamentului.
În România se înregistrează, anual, aproximativ 33.000 de decese ca urmare a consumului de tutun. Fumatul pare a fi principalul responsabil pentru producerea infarctului la 75% dintre consumatorii de tutun cu vârsta sub 50 de ani. Expuşi din copilărie Medicii au atras atenţia şi asupra faptului că sute de mii de oameni sunt expuşi afecţiunilor respiratorii prin expunerea la fumatul pasiv.
„Românii sunt printre cele mai tolerante persoane cu fumătorii. Oamenii ar trebui să nu mai fie atât de îngăduitori şi să atragă atenţia când fumul de ţigară îi deranjează“, a fost de părere Florentina Furtunescu, director în Ministerul Sănătăţii. Statisticile arată că mai mult de jumătate dintre copii sunt expuşi fumatului pasiv încă de mici. Acelaşi tratament în restaurante
Pentru a-i încuraja pe români să se lase de fumat, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că din ianuarie 2009 vor spori numărul restricţiilor în privinţa fumatului. „Deocamdată, nu există o departajare clară a spaţiilor pentru nefumători în restaurante şi cluburi, însă de la anul va fi egalitate“, a precizat Florentina Furtunescu, director general la Autoritatea de Sănătate Publică. Astfel, în localuri, nefumătorii vor beneficia de 50% din spaţiu, la egalitate cu fumătorii.
Tot de la anul, companiile nu vor mai avea dreptul să facă reclamă la ţigări prin intermediul „promoterilor“. De asemenea, va fi interzisă publicitatea pe CD-uri.
ACŢIUNI ÎN SPITALE Medicii şi asistentele vor fi consiliaţi antifumat