Evenimentul Zilei > Actualitate > Românii sunt la limita sărăciei. Anunțul care dă fiori întregii țări. Le-a ajuns cuțitul la os
Românii sunt la limita sărăciei. Anunțul care dă fiori întregii țări. Le-a ajuns cuțitul la os

Românii sunt la limita sărăciei. Anunțul care dă fiori întregii țări. Le-a ajuns cuțitul la os

În urma exploziei prețurilor la energie, carnea, pâinea și laptele se vor scumpi, anunță producătorii. Ei se plâng că au primit facturi la energie mai mari cu până la 700%. S-au scumpit până și ambalajele în care își pun produsele. Cu toate acestea, clienții sunt cei care suportă totul.

Românii spun că resimt tot mai puternic majorările de prețuri.

„Totul s-a scumpit, tot, suntem așa, cam la limita sărăciei. Dacă iei mai multe produse, se adună și se simte la bugetul familiei. Carnea, pâinea (s-au scumpit – n.r.). Bunăoară, acum o lună de zile era 1 leu pâinea. Întrebam: nu o scumpiți? Au zis că nu. A mai trecut o săptămână, s-a făcut 1 leu și 20, după o săptămână 1 leu 30”, se plâng românii, năuciți de noile prețuri.

Creșteri fără sfârșit a prețurilor la pâine, carne, lapte

Pâinea s-a scumpit după ce în toată lumea au crescut prețurile la cereale, dar și din cauza creșterii prețurilor la gaze și electricitate.

„Avem colegi din țară care ne semnalează că au creșteri de 6 ori, de 8 ori. Aceasta la gaze. La energie electrică, creșterile sunt de 3-4 ori. La materia prima, 50%. prețul pâinii a crescut până acum cu 5-6%”, a declarat Aurel Popescu – ROMPAN.

De scumpirea materiei prime se lovesc și producătorii de carne. Mai mult, există și o amenințare a pestei porcine.

„Dăcă luam în calcul că am băgat în pământ peste 40.000 de scroafe, înseamnă că și la anul o să avem deficit de cel puțin un milion de porci, care ar fi putut fi producție din România și vor fi din import. Luăm în calcul o creștere de 30% a materiilor prime furajere, la care se adaugă utilități, electricitatea și gazele”, explică Ioan Ladoși, producător de carne.

„S-a scumpit motorina, s-a scumpit energia, s-au scumpit medicamentele, îngrășămintele, furajele. Laptele a crescut cu 5 bani, iar furajele au crescut cu 1 leu pe kg”, spune și Claudiu Davițoiu, producător de lapte.

Producătorii se plâng că până și ambalajele în care își pun produsele s-au scumpit, scrie Digi24.

„Stiu un procesator care a avut o creștere de 700% la factura de energie electrică. Scumpirea ambalajului cu 44%, materiile prime. Noi producem mai scump față de anul trecut pe vremea asta cu 23-25%”, a precizat Dorin Cojocaru, reprezentant al Asociației Patronala Romana din Industria Laptelui

Producătorii prevăd creșteri ale prețurilor pentru lactate între 2,5 și 15 la sută.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.