Evenimentul Zilei > Actualitate > Românii se plâng de purtarea abuzivă a Facebook-ului. Postări șterse și conturi dezactivate degeaba
Românii se plâng de purtarea abuzivă a Facebook-ului. Postări șterse și conturi dezactivate degeaba

Românii se plâng de purtarea abuzivă a Facebook-ului. Postări șterse și conturi dezactivate degeaba

Românii s-au plâns autorităților că din ce în ce mai des le sunt șterse abuziv postările de pe Facebook ori le sunt blocate conturile temporar, nejustificat.

Ministrul Digitalizării a lansat o dezbatere publică, prin care încearcă să adune mai multe informații și să găsească soluții, relatează PRO TV. Platformele folosite de mai mult de 10 % din populația Uniunii Europene ar putea fi obligate să le permită utilizatorilor să conteste asemenea decizii.

Scriitorul și activistul Valeriu Nicolae a declarat că s-a trezit că în ultima perioadă Facebook i-a șters trei texte după ce sistemul platformei de socializare le-a considerat ofensatoare.

Reprezentanții Ministerului Digitalizării spun că primesc tot mai multe sesizări de la români nemulțumiți de faptul că Facebook le-a eliminat nejustificat postări și chiar și conturi. Este și cazul unui bărbat care susține că platforma i-a șters o pagină cu 55.000 de urmăritori, pe care posta poze cu animale, pe motiv că pagina ar avea conținut pornografic.

Specialiștii în domeniul digital ne spun că, de fapt, în spatele acestor decizii stau niște roboți care, în funcție de anumite cuvinte cheie, aleg să păstreze ori să elimine anumite poze, clipuri sau texte. Cum au fost în aceste zile postări legate de situația din Afganistan interpretate ca fiind instigatoare, doar prin asociere și nu prin conținut direct.

Pentru că, în România, Facebook are aproape 11 milioane de utilizatori, Ministerul Digitalizării caută soluții. Ciprian Teleman, ministrul Digitalizării: ”Facebook ar putea deschide un centru de suport în România pentru utilizatorii din România. O să propun asta la întâlnirea cu reprezentanții Facebook, mai repede de o lună să putem deschide dialogul”. De altfel, și la nivel european se află în dezbatere un regulament care să apere dreptul de exprimare al utilizatorilor.

În replică, reprezentanții Facebook au salutat inițiativa comisarilor europeni și au dat asigurări că fac tot ce le stă în putere ca să diminueze erorile care apar.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: